Izvor: eKapija | Nedjelja, 16.06.2019.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naučnici razvili bioljepilo koje brzo zatvara rupe na organima

Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Izumljeno je bioljepilo koje zatvara rupu na srcu za svega 20 sekundi. To je dodatno postignuće u odnosu na prijašnje izume.

Ouyang Hongwei s kineskog sveučilišta Zhejiang i Zhu Linyong sa sveučilišta East China University of Science razvili su novo biološko ljepilo koje bi jednog dana trebalo zaustavljati krvarenje arterija, srca te drugih organa u ako kratkom vremenu.

Ljepilo je u svojoj osnovi hidrogel koji oponaša vezivno tkivo organizma. Može se brzo skrutiti ultraljubičastim (UV) zračenjem.

Bio-gel tako sadrži želatinu metakrilne kiseline (GelMA) i modificiranu hijaluronsku kiselinu (HA-NB). Spomenuto UV zračenje mu omogućuje korištenje na skliskim i mokrim mjestima. Zato će djelovati učinkovito čak i na pulsirajućem srcu, prenosi tv1.

Znanstvenici su bioljepilo uspješno testirali na životinjama: svinjama, štakorima i zečevima, gdje se pokazalo puno uspješnijim rješenjem od drugih trenutno dostupnih kirurških ljepila. Nakon što je gel ubrizgan štakorima ispod njihove kože, samo je oko 20% ljepila ostalo poslije osam tjedana i nije opažena nikakva nuspojava.

Veze su dovoljno jake da izdrže krvni tlak dvostruko viši od normalne razine, što znači da se neće rasprsnuti kada se srce skuplja i ispumpava krv, prenosi Geek.hr.

Sve životinje kojima su srca tretirana dotičnim bioljepilom su preživjele.

Znanstvenici vjeruju kako bi kroz 3 do 5 godina njihov proizvod trebao biti spreman za klinička testiranja na ljudima.

- Nema postojećih kliničkih proizvoda koji bi mogli zaustaviti krvarenje srca tako brzo i učinkovito - potvrdio je Ouyang.

Znanstveni rad je objavljen u znanstvenom časopisu Nature Communications.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.