Izvor: BHRT | Nedjelja, 16.06.2019.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Belgijski grad Briž želi smanjiti broj turista - Vlasti obustavile promociju dnevnih obilazaka

(Foto: You Tube)
Stanovnici Briža (Brugesa), najvećeg grada u regiji zapadna Flandrija, spremaju se da smanje dolaske turista u ovaj belgijski grad koji ima 117.000 stanovnika, od čega ih oko 20.000 živi u zaštićenom istorijskom središtu, koje se na nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske kulturne baštine.

Naseljen je Flamancima koji govore dijalekt nizozemskog jezika, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik Dirk De Fauw rekao je da je broj turista koji posjećuju grad tri puta veći od broja stanovnika, te da bi broj posjetitelja trebao biti ograničen zbog poteškoća.

- Potrebno je da kontrolišemo dolaske turista. Ne želimo da se Briž pretvori u Diznilend - poručio je De Fauw.

De Fauw je rekao da umjesto dnevnih posjeta turista treba podsticati hotelske kapacitete u gradu i podsticati "masovne posjete" da bi se ostvario prihod. U tom kontekstu, odlučeno je da se prekinu reklamne i promotivne kampanje vezane za dnevne izlete.

Također, smatra i da bi trebalo smanjit broj brodova za krstarenje koji dolaze u luku u blizini Briža, zahtijevajući od njih da pristanu radnim danima umjesto vikenda, kada je jako veliki promet u ovom belgijskom gradu.

S druge strane, stanovnici Brugesa se također žale da postoje samo turističke prodavnice u centru grada. Žale se da imaju poteškoće kada žele kupiti neke potrepštine za kuću jer su centar grada preuzele turističke radnje.

Mali istorijski grad, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, prošle godine je posjetilo oko 8,3 miliona ljudi. Dnevno u prosjeku grad posjeti do 60.000 turista.

Grad je privlačan turistima jer je bogat lijepom i očuvanom srednjovjekovnom arhitekturom.

Luka Briža imala je kroz istoriju veliki privredni značaj zbog kojega su ga krajem 19. vijeka zvali i glavnim trgovačkim gradom svijeta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.