Izvor: Startit | Subota, 15.06.2019.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Maribor postaje superračunarski centar Evrope - Kolika je snaga projekta vrijednog 840 mil EUR?

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Osam gradova izabrano je za domaćine prvih evropskih superračunara u okviru inicijative koju sprovode EU i grupa evropskih zemalja, a jedan od njih je i Maribor u Sloveniji. Pored Maribora superkompjuteri biće smješteni u Sofiji u Bugarskoj, Ostravi u Češkoj, Kajaniju u Finskoj, Bolonji u Italiji, Bisenu u Luksemburgu, Minjou u Portugalu i Barseloni u Španiji.

Svrha računara je da pomognu istraživačima, industriji i biznisu u čitavom nizu oblasti, od projektovanja lijekova i novih materijala do borbe protiv klimatskih promjena, a postavljaju se u okviru Zajedničkog evropskog poduhvata za računarstvo visokih performansi – EuroHPC. U upravljanju superračunarskim centrima učestvovaće 19 od 28 zemalja, a ukupan budžet za taj projekat iznosi 840 mil EUR.

Potpredsjednik za jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip, izjavio je:

- Ovi gradovi će dati našim istraživačima pristup superkompjuterima svjetske klase, strateškom resursu za budućnost evropske industrije. To je veliki korak napred za Evropu da dostigne slijedeći nivo računarskih kapaciteta, to će nam pomoći da napredujemo u tehnologijama orijentisanim ka budućnosti, kao što je Internet stvari, vještačka inteligencija, robotika i analitika podataka.

Clj je opremanje EU sa superračunarskom infrastrukturom svjetske klase do kraja 2020. godine. Slijedeći korak u projektu biće nabavka tri superkompjutera sposobnih da obavljaju 150 bilijardi računica u sekundi i pet računara sposobnih za četiri bilijardi računica u sekundi, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Ovo je pokazatelj da je Evropa svjesna da ujedinjenim projektom ima više šanse da konkuriše na svjetskoj digitalnoj sceni.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.