Izvor: Startit | Subota, 15.06.2019.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Region dobio prvi TV kanal rezervisan samo za esports

(Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)
Od petka, 14. juna se gledaoci esporta i nagrade na takmičenjima u igranju video-igara broje u milionima. Esports scena ne posustaje već godinama, a paralelno sa svjetskim tokovima počeo je da se dešava rast amaterske esport scene u regionu.

Tako je nedavno formiran sistem Nacionalnih Esport Liga, a sada je na pomolu novi medijski prostor za esports. Naime, Fortuna Esports, koja je dio United Media-e, 22. juna pokreće prvi regionalni esports kanal – SK Esports.

Stanje scene

Prije dvije godine među milenijalcima je zapažen ozbiljan procenat (53%) gledalaca esporta na globalnom nivou. U isto vreme je zabilježeno sve češće sklapanje partnerstava kako bi esport postao dio mejnstrima – tradicionalni sportski klubovi počeli su da akviziraju i investiraju u esports timove.

U skladu s tim je i UEFA pokrenula svoju esports ligu eChampions, postoje engleska ePremier liga, kao i FIFA eWorld Cup, a kako to već biva sa svakom aktivnošću kojoj naglo poraste popularnost već se lobira i da esports postane zvaničan sport Olimpijskih igara.

Značajno je i to što broj strimovanih sati na Twichu raste iz godine u godinu, baš kao i mjesečan broj gledalaca esporta. Povećanje broja gledalaca prati povećanje fonda za nagrade na takmičenjima koja se organizuju širom svijeta (i oba se broje u milionima).

Kako se desio SK Esports?

Bar dva koraka vodila su ka SK Esportsu. Prvi je taj što je Sport Klub prvi sportski TV kanal koji je esport prije nekoliko godina uvrstio u svoju programsku šemu, i on je od tada njen sastavni dio. Od tada je i domaći i svjetski esport nastavio da se razvija.

Drugi korak bilo je to što su ovog marta formirane nacionalne esports lige u regionu (Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora) i to kroz saradnju turnirske platforme Challengermode i regionalnog organizatora takmičenja Fortune esports. Time je otvorena mogućnost domaćim timovima da uđu na evropsku esports scenu, kao i prostor da se još više popularizuje esport.

Tako će regionalna esports publika od 22 juna dobiti priliku da gleda odabrane momente iz svijeta gejminga i uživa u domaćem i svjetskom esports sadržaju, a oni koji se nalaze iza programske šeme očekuju da će ovim putem povećati stepen svijest među ljudima da "esport postoji, da je to realnost i fenomen koji je tu da ostane".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.