Izvor: eKapija | Subota, 15.06.2019.| 12:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Holandska iskustva korisna za realizaciju planova za komasaciju zemljišta u RS

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljka Predragović sa saradnicima boravila je od 10. do 14. juna 2019. godine u studijskoj posjeti Katastru i agenciji za mapiranje Holandije.

Tokom posjete, delegacija RUGIPP-a je predstavila rad Uprave i planove za komasaciju zemljišta koja podrazumijeva sveobuhvatnu preraspodjelu usitnjenih parcela u okviru određenog područja sa ciljem formiranja novih parcela koje su pravilnijeg oblika, veće površine i prilagođene su boljem iskorišćavanju.

RUGIPP trenutno priprema strateška dokumenta koja se odnose na uređenje poljoprivrednog, ali i drugog zemljišta komasacijom zbog čega su holandska iskustva i posjeta Holandiji kao evropskom lideru u komasaciji, naročito korisna.

Komasacijom zemljišta doprinosi se ekonomičnijem korištenju poljoprivrednog zemljišta, obezbjeđuje izgradnja mreže puteva, kanala i infrastrukturnih objekata, ali i daje mogućnost izvođenja radova kao što su zaštita od eolske erozije i regulacija klizišta, ili se obezbjeđuje zemljište za škole, igrališta, domove, ambulante, groblja i slično. Posebno je značajno što se u postupku komasacije regulišu imovinsko-pravni odnosi na zemljištu i izrada katastarskih planova i operata.

Delegaciju RUGIPP-a u Holandiji dočekao je direktor Katastra i agnecije za mapiranje Holandije Kes de Zeuv. Zeuv je informisao delegaciju iz Srpske o načinu rada katastra u Holandiji, projektima koje realizuju sa posebnim osvrtom na komasaciju zemljišta.

Sa delegacijom RUGIPP-a u Holandiji su boravili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.