NavMenu

Holandska iskustva korisna za realizaciju planova za komasaciju zemljišta u RS

Izvor: eKapija Subota, 15.06.2019. 12:25
Komentari
Podeli
Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljka Predragović sa saradnicima boravila je od 10. do 14. juna 2019. godine u studijskoj posjeti Katastru i agenciji za mapiranje Holandije.

Tokom posjete, delegacija RUGIPP-a je predstavila rad Uprave i planove za komasaciju zemljišta koja podrazumijeva sveobuhvatnu preraspodjelu usitnjenih parcela u okviru određenog područja sa ciljem formiranja novih parcela koje su pravilnijeg oblika, veće površine i prilagođene su boljem iskorišćavanju.

RUGIPP trenutno priprema strateška dokumenta koja se odnose na uređenje poljoprivrednog, ali i drugog zemljišta komasacijom zbog čega su holandska iskustva i posjeta Holandiji kao evropskom lideru u komasaciji, naročito korisna.

Komasacijom zemljišta doprinosi se ekonomičnijem korištenju poljoprivrednog zemljišta, obezbjeđuje izgradnja mreže puteva, kanala i infrastrukturnih objekata, ali i daje mogućnost izvođenja radova kao što su zaštita od eolske erozije i regulacija klizišta, ili se obezbjeđuje zemljište za škole, igrališta, domove, ambulante, groblja i slično. Posebno je značajno što se u postupku komasacije regulišu imovinsko-pravni odnosi na zemljištu i izrada katastarskih planova i operata.

Delegaciju RUGIPP-a u Holandiji dočekao je direktor Katastra i agnecije za mapiranje Holandije Kes de Zeuv. Zeuv je informisao delegaciju iz Srpske o načinu rada katastra u Holandiji, projektima koje realizuju sa posebnim osvrtom na komasaciju zemljišta.

Sa delegacijom RUGIPP-a u Holandiji su boravili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.