Izvor: eKapija | Subota, 15.06.2019.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Mrkonjić Gradu pokrenuta kampanja za prikupljanje novca za projekat Solarna Pecka

Pecka
Centar za životnu sredinu i Centar za posjetioce Pecka, pokrenuo je jedinstvenu kraufanding (crowdfunding) kampanju, prvu inicijativu u Bosni i Hercegovini koja ima za cilj da dovede solarnu energiju u ruralno područje, navodi se na sjatu opštine Mrkonjić Grad.

Kako se ističe "Solarna Pecka" je inicijativa koju su pokrenuli Centar za životnu sredinu i Centar za posjetioce Pecka, a cilj kampanje je dovesti čistu i održivu solarnu energiju u selo Pecka, kroz model građanskog učešća i zajedničkog ulaganja.

- Postoji jedan čist izvor energije, održiv i dostupan svima, koji ne utiče na klimatske promjene, ne zagađuje vayduh ili vodu, i koji nema negativan uticaj na naše zdravlje i našu životnu sredinu. To je solarna energija. Postoji održiv način proizvodnje topline i električne energije iz obnovljivih izvora energije, otvoren, participativan, lokalan i pristupačan svima. To je građanska energija. Postoji selo između planina gdje izvire rijeka Sana, obdareno suncem i prirodnim čudesima, koje je dom dobrih i vrijednih ljudi. To je Pecka. - navodi se u opisu ove kampanje.

Dalje se ističe da postoji jedan projekat koji želi da dovede ljude, dobrobit, održivost i razvoj u Pecku, čineći selo ekološki prihvatljivijim i pristupačnijim, kako bi u njemu mogli svi da uživaju; projekat koji promoviše i podučava o vrijednosti prirode i ruralne zajednice. To je Centar za posjetioce Pecka. -

Takođe, navodi se da postoji i jedna nevladina organizacija koja već 20 godina radi u oblasti zaštite prirode i životne sredine u Bosni i Hercegovini, odlučna da podstiče dekarbonizaciju i energetsku tranziciju bh. društva i usmjeri ga prema efikasnijoj, održivoj i decentraliziranoj proizvodnji i potrošnji energije, zasnovanoj na potencijalima održivih izvora energije BiH, kao što su sunce i vjetar. To je Centar za životnu sredinu (CZZS).

- Postoji i način da se sve ovo spoji, a to je solarna energija u Pecki u okviru projekta ruralnog održivog turizma, zajedno sa lokalnom zajednicom, poštujući njihovu životnu sredinu, promovišući zaštitu prirode i biodiverziteta, te doprinoseći održivom razvoju i globalnim izazovima klimatskih promjena. To je inicijativa "Solarna Pecka". -

Centar za posjetioce Pecka i CZZS udružili su snage sa građanima iz cijele BiH, Evrope i svijeta, ljudima kojima je stalo do zdravih životnih uslova i života bez zagađenja vazduha ili vode.

Kako kažu zato su pokrenuli ovu kampanju zajedničkog ulaganja preko koje pružaju priliku građanima da učestvuju u ovom pilot projektu građanske solarne energije i održivog razvoja ruralne zajednice u BiH.

Cilj kampanje je da se prikupi 6.000 dolara, koji bi bili utrošeni za ugradnju sistema solarnih kolektora i panela za proizvodnju topline i električne energije na krovu Centra za posjetioce Pecka koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Mrkonjić Grada.

Minimalni iznos koji ovom kampanjom žele da skupe je 3.000 dolara, što će omogućiti da instaliraju solarne kolektore za zagrijavanje 300 litara vode.

Ciljani iznos od 6000 dolara omogućio bi instaliranje i dijela fotonaponskih panela koji proizvode struju.

- Za instaliranje kompletnog sistema (5,4 kWp) na krov Centra za posjetioce i realizaciju ideje potrebno je ukupno 13.000 dolara, što je krajni cilj. Ukoliko ga ne postignu ovom prvom kampanjom, realizovaće ga dodatnim akcijama i kampanjama. - navedeno je na sajtu opštine Mrkonjić Grad.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.