Izvor: eKapija | Petak, 14.06.2019.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tuzlanska kompanija Deling ugrađuje električna postrojenja u fabrici u Iranu - Najsavremeniju opremu razvili domaći stručnjaci

Tuzlanska kompanija Deling, u saradnji sa firmama iz BiH, Srbije i Švajcarske, radi na projektu gradnje fabrike lijekova u Iranu gdje će montirati opremu proizvedenu u BiH. Biće to još jedna referenca ove uspješne domaće kompanije, koja se ne samo u BiH, nego i u regionu etablirala kao pouzdan proizvođač srednjenaponske i niskonaponske opreme, kao i trafostanica, i u oblasti obrade metala.

U izjavi za eKapiju na sajmu ENERGA 2019, na kojem su izlagali svoje usluge, direktor Delinga Omer Delalić, je ponosno istakao da su rijetki u regionu koji nude kvalitet u srednjenaponskim postrojenjima, koja nalaze primjenu u elektro-energetskim objektima, rudarstvu, teškoj industriji...Ta postrojenja razvili su u saradnji sa kompanijom ABB i imaju sve potrebne sertifikate.

- Osim srednjenaponskih postrojenja, razvili smo i niskonaponska, sa komponentama svjetskih proizvođača. Sve smo sertifikovali u Končarovom insitutu i sa tim standardima možemo ih prodati bilo gdje u Evropi i svijetu.

U svom programu Deling ima razvijenu proizvodnju niskonaponskih ormara raznih tipova i namjena, kompaktnih transformatorskih stanica koje su produkt dugododišnjeg iskustva i razvoja stručnih ljudi ove tuzlanske kompanije, zatim retrofit postrojenja koji imaju optimalnu primjenu u transformatorskim stanicama srednjeg napona i električnim postrojenjima u industriji. Srednjenaponsko postrojenje, koje su razvili u saradnji sa kompanijom ABB, jedino je takve vrste u ovoj regiji.

- Naša oprema se nalazi u svim energetskim objektima širom BiH. Za TE Kakanj, TE Tuzla, hidroelektrane na Neretvi i mnoge druge smo projektovali, proizveli, montirali i pustili u rad postrojenja iz našeg portfolija - navodi Delalić.

U regiji su najviše zastupljeni u Crnoj Gori, a rade i u Hrvatskoj i Sloveniji. Osim velikog projekta za iransku fabriku lijekova kaže da rade ovih dana i postrojenje za jednu renomiranu njemačku kompaniju iz oblasti mašinske industrije, ali zbog ugovora ne mogu otkriti o kome je riječ.

- Prostora za rast naše proizvodnje itekako ima, ali kad imate nezdravu konkunreciju, onda je to teško. Nažalost, naša regulativa i propisi, pa i to kako se rade tenderi u javnim preduzećima, ne ide nam u prilog, jer se moramo boriti sa onima koji nemaju te vrijednosti. To je borba na duge staze. Naše tržište je malo i razdijeljeno i teško je naći svoj put.

Kada je riječ o planovima za budući period, Delalić kaže da žele zadržati ovu poziciju, uz umjeren godišnji rast od 5% do 10%. Kontinuriano rade na pronalasku novih projekata kako u regiji, tako i u Evropi.

- Želimo raditi na proizvodima koji imaju veći profit, jer samo tako možemo rasti i razvijati se - zaključio je Delalić za eKapiju.

Teodora Brnjoš
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.