Izvor: Oslobođenje | Utorak, 25.08.2009.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odobrena sredstva za prekograničnu saradnju Srbije i BiH u iznosu od 1,8 mil. EUR

(Foto: b)

Evropska komisija odobrila je 1,8 miliona eura za finansiranje Programa prekogranične saradnje (PPS) Srbije i Bosne i Hercegovine u 2009. godini, koji će biti izdvojeni iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć, saopšteno je iz te institucije Evropske unije.

Projekat ima za cilj da olakša saradnju pograničnih zajednica putem "razvoja zajedničkih interesa stanovnika i profesionalnih grupa ovog regiona, kao i lokalnih vlasti i poslovne zajednice", objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Ukupna vrijednost PPS za Srbiju i BiH iznosi 5,4 miliona eura, a sredstva se dodjeljuju u tri godišnje tranše (od 2007. do 2009. godine) po 1,8 miliona eura.

Od tranše za 2009. godinu, 700.000 eura namijenjeno je BiH, a 1,1 milion Srbiji. Obje države će sufinansirati program - od BiH se očekuje doprinos od 135.000 eura, dok bi Srbija trebalo da uloži 213.000 eura.

Programi prekogranične saradnje sprovode se u vidu bespovratne pomoći i imaju cilj unapređenje produktivnosti i konkurentnosti ekonomskih, ruralnih i ekoloških resursa pograničnih područja, istakla je Evropska komisija.

Projekti koji se sprovode u okviru tog programa treba da podstaknu saradnju lokalnih organa i koordinaciju aktivnosti u domenu prostornog planiranja, zaštite životne sredine, rada službi hitne pomoci i službi koje obezbjeđuju obrazovanje i obuku odraslih u pograničnim oblastima.

Od programa bi, kako je navedeno, trebalo da imaju koristi lokalne vlasti i njihove institucije, uključujući javna komunalna preduzeća, službe hitne pomoći, škole, biblioteke, domove kulture, sportska udruženja, privredne komore, udruženja za razvoj malih i srednjih preduzeća, škole, fakulteti itd.

Predstavnici vlada BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore sastali su se u Beogradu, u junu ove godine, kako bi potpisali finansijske sporazume za tranšu za 2008. godinu, ukupne vrijednosti 2,6 miliona eura.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.