NavMenu

Na Danu polja strnih žita u Bijeljini predstavljeno pedeset sorti pšenice

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2019. 09:13
Komentari
Podeli
U Bijeljini je održan Dan polja strnih žita na oglednom polju Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede RS. U ogledu je predstavljeno 50 sorti pšenice, ječma i tritikalea iz deset selekcijskih kuća.

Iako su uslovi bili nepovoljni, u vrijeme sjetve suša, a tokom proljeća obilne padavine, na parcelama gdje je primijenjena kompletna tehnologija, žitarice su u dobrom stanju. Ratari očekuju između pet i po i desam tona pšenice po hektaru, prenosi agroportal.ba.

- U oglednom polju dominiraju nove sorte strnih žita. One koje pokažu najbolje rezultate već na jesen naći će se na poljima u Srpskoj. Zbog toga poljoprivrednici redovno dolaze na ovu manifestaciju, jer su rezultati ogleda smjernica ratarima u odabiru sortimenta za sjetvu. Danas se upoznajemo s novim sortama i po tome se orijentišemo. Moramo ići u korak s vremenom jer je stari način proizvodnje neprihvatljiv. Vremenski uslovi bili su nepovoljni za proizvodnju pšenice. Ipak, poljoprivrednici koji su primijenili kompletnu agrotehniku, prema savjetima stručnjaka, očekuju dobar rod. S obzirom kakva je godina bila, pšenica se izvukla i očekujemo solidne prinose. Poljoprivrednici koji su uradili cijeli tretman, to se zaista i vidi, pšenica pokazuje – rekao je Milan Delić, pomoćnik direktora firme Јelena iz Kozarske Dubice.

Stručna služba Ministarstva poljoprivrede postavila je u Srpskoj 25 ogleda u cilju edukacije poljoprivrednika i postizanja boljih prinosa na seoskim imanjima.

- Prinosi u Srpskoj su se povećali na ukupnom obimu tako da je tu uticao i ovaj vizuelni pogled na ogledne parcele i savjetodavni rad - naveo je Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Ipak, ove godine se ne može govoriti o rekordnim prinosima pšenice. Zbog obilnih padavina mnogi poljoprivrednici nisu mogli da uđu u njive da zaštite pšenicu od biljnih bolesti i usjev je zahvatila fuzarioza klasa, infekcija koja može znatno da umanji prinos i kvalitet roda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.