Izvor: eKapija | Petak, 14.06.2019.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Održan godišnji sastanak Evropskog komiteta za standardizaciju - Potrebne jače strukture za bolju sajber bezbjednost

Ilustracija (Foto: Maksim Kabakou/shutterstock.com)
Godišnji sastanak Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN) i Evropskog komiteta za standardizaciju u elektrotehnici (CENELEC) održan je 5. i 6. juna u Bukureštu, a domaćin je bila Asocijacija za standardizaciju Rumunije (ASRO).

Na Generalnoj skupštini CEN-a i CENELEC-a razmatrani su, između ostalog, strategija standardizacije za period poslije 2020. godine, kriteriji za članstvo u evropskim organizacijama za standardizaciju, kao i informacije o preporukama Savjetodavnog foruma za industriju (IAF). Poslјednjeg dana ovog skupa održana je i konferencija o evropskoj standardizaciji na kojoj su razmatrani izazovi i prilike za standardizaciju u okviru evropskog zajedničkog tržišta poslije 2020. godine, navodi se na sajtu Instituta za standardizaciju BiH.

Posebna tema o kojoj se diskutovalo bila je sajber sigurnost i standardizacija. Sajber sigurnost postaje sve relevantnija za sve sektore industrije. Digitalna transformacija industrije, organizacija i naših života nudi brojne mogućnosti i koristi, ali povezivanje povećava rizik od sofisticiranih cyber prijetnji i napada. Zbog toga Evropska unija treba jače i efikasnije strukture kako bi osigurala otpornost i sposobnost da efikasno odgovori na cyber napade.

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine predstavlјali su Aleksandar Cincar, direktor Instituta i Tihomir Anđelić, šef Odjelјenja za standardizaciju u području rada ISO/CEN.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.