NavMenu

ZVIZDIĆ: Za četiri godine izvoz povećan više od 3,5 mlrd KM

Izvor: eKapija Petak, 14.06.2019. 12:16
Komentari
Podeli
Denis ZvizdićDenis Zvizdić
Izvoz, kao jedan od ključnih indikatora ekonomskog razvoja, je BiH u 2017. godini porastao za 17,5%, dok je u 2018. porastao za 7,8% u odnosu na 2017. Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH se u 2018. godini prvi put približio iznosu od 32 mlrd KM, što znači da smo u protekle četiri godine povećali izvoz za više od 3,5 mlrd KM. Takav trend se nastavio i u 2019. godini, što znači da ćemo imati povećanje izvoza za dodatnih 10-12% u odnosu na 2018. godinu, – rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na svečanoj ceremoniji otvaranja privrednog sajma u Tešnju, a prenosi startbih.ba.

Istovremeno, rekao je, pokrivenost uvoza izvozom je premašila iznos od 62%, dok pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU, kao glavnim i najvažnijim izvoznim tržištem i spoljnotrgovinskim partnerom BiH, iznosi preko 75%.

- Njemačka je, npr. i dalje najvažniji trgovinski partner BiH – obim trgovinske razmjene je premašio 4 mlrd KM a pokrivenost uvoza izvozom iznosi blizu 76%.

Italija je i dalje ostala jedan od najvažnijih trgovinski partnera naše države: prošlogodišnji izvoz u Italiju premašio je 1.4 mlrd KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 64%. BiH sa Austrijom i Slovenijom ostvaruje suficit – u slučaju Slovenije od 15%, za koliko je izvoz BiH u Sloveniju bio veći od uvoza u 2018. godini i premašio iznos od 1,05 mlrd KM.

- Želim istaknuti – imajući u vidu i činjenicu da je BiH, osim pomenutih zemalja, najviše izvozila u Hrvatsku ( 1,32 milijardi ), Srbiju (1,15 milijardi) i Tursku 432 mil KM, da je riječ o pozitivnim trendovima koji, kada je u pitanju rast izvoza, stavljaju BiH u nizu sektora u lidersku poziciju u našem regionu – istako je Zvizdić.

Istakao je da su investicije važan alat za postizanje veće efikasnosti postojećih kompanija, razvoj tehnologije, prijenos novih vještina i znanja i osvajanje novih tržišta za BiH, jer doprinose poboljšanju konkurentnosti, zapošljavanju i ukupnom ekonomskom rastu i razvoju.

- Zbog toga sam iskreno obradovan da je 84% postojećih investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju za ulaganje, a 70% njih planira da reinvestira u BiH u naredne tri godine. Ovo su poruke koje ohrabruju i obećavaju brzi ekonomski rast i razvoj.

On se kratko osvrnuo i na ono što je urađeno i što je ujedno direktan doprinos razvoju bh. ekonomije u nekoliko proteklih godina, a što je jasno vidljivo kroz poboljšanje najvažnijih ekonomskih parametara u BiH.

- Rast GDP je, kao i prethodnih nekoliko godina, i u 2018. godini bio iznad 3%, i taj trend se nastavio i u 2019. godini.

Najveći strani ulagači u BiH su Njemačka, Austrija, a zatim slijede Hrvatska i Srbija, te Slovenija dok su najveća ulaganja bila u sektor proizvodnje ( 34%).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.