NavMenu

Smanjen rast prodaje životnih osiguranja u BiH - Stagnira i nivo premije kod osiguranja imovine

Izvor: TVSA Petak, 14.06.2019. 08:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)Ilustracija
Tržište osiguranja u BiH je u prošloj godini zaračunalo ukupnu premiju od 713 mil KM, a na godišnjem nivou ostvaren je premijski rast od 4,36%, izjavio je u četvrtak, 13. juna, generalni sekretar SorS-a i direktor Bosna RE osiguranja Zlatan Filipović.

U okviru 30. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS), odnosno trodnevne konferencije predstavnici osiguravajućih društava iz regije na pres-konferenciji prezentirali su podatke i aktuelnosti na njihovim tržištima osiguranja.

Filipović je dodao da je tržište osiguranja BiH u poređenju sa tržištima u okruženju najmanje poraslo.

– U odnosu na rast BDP, to jeste rast više nego BDP, ali znatno manje u odnosu na onaj od 7,8% koliko smo imali prethodnih godina. Jedan od ključnih razloga zašto je došlo do smanjenja rasta jeste što je životno osiguranje praktički došlo u jednu tešku poziciju i tu se ne ostvaruju dvocifrene stope raste kao što smo imali nekada – kazao je Filipović.

Životna osiguranja su rasla 2,9%, daleko ispod nekadašnjih dvocifrenih stopa. Taj rast je u FBiH bio 4,7%, a u RS je zabilježen pad 6,2%. Na tržištu djeluje 26 društava, 11 u Federaciji BiH i 15 u RS-u.

– Zaključak može biti samo da je nebriga o imovini prisutna kod privatnih i državnih institucija, odnosno kod privrednih društava i kod fizičkih osoba i to je dio odgovora zašto stagnira premija u tim vrstama osiguranja – dodao je Filipović.


Damir Zorić, prokurist Euroherc Osiguranja iz Zagreba, je kazao da se na hrvatskom tržištu osiguranja događaju slične stvari kao na slovenačkom.

– Nakon krize koja je poprilično potrajala, mi smo oporavili tržište i prošlu godinu smo imali snažan rast koji je u ukupnom portfelju iznosio oko 10%. Ekonomija cijela se opravlja i rasla je, ali u osiguranju rastemo brže i više – istakao je Zorić.

Prema njegovim riječima, dobra stvar koja se na ovom tržištu događa poslednjih godinu dana, a vjerovatno je potaknuta velikim poplavama i elementarnim nepogodama proteklih godina, odnosi se na činjenicu da je država uz pomoć EU odlučila poljoprivredi subvencinirati osiguranja do 70% premije, tako da je sada prilično dobar rast u tom segmentu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.