Izvor: RTS | Petak, 14.06.2019.| 08:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako napreduje izgradnja najzahtjevnije dionice na pruzi Beograd-Novi Sad (FOTO)

(Foto: APV)
Za posljednje tri godine u Srbiji su ruske željeznice rekonstruisale 205 kilometara pruge u vrijednosti od 350 mil USD. Trenutno se radi najzahtjevnija dionica pruge Beograd-Novi Sad koja prolazi kroz Frušku goru sa dvije tunelske cijevi i velikim vijaduktom.

Da bi izgradili željeznički vijadukt od četiri kilometra ruski RZD International mora da ugradi 80 kilometara šipova i izgradi dvije tunelske cijevi kroz Frušku goru dužine nešto više od dva kilometra.

Brza pruga od Beograda do Budimpešte je prioritet Željeznica Srbije i najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi.

Dionica od Stare Pazove do Novog Sada prolazi kroz planinske dijelove Fruške gore i veoma je zahtjevna, jer se pruga direktno iz tunela spušta ka obali Dunava i silazi u Novi Sad. Dionica je duga 40 kilometara, a vijadukt skoro četiri kilometra.

- Na dionici od Stare Pazove do Novog Sada imamo 52 objekta. Osamnaest najvećih je trenutno u radu, a neki na samom završetku, kao što je denivelacija ukrštanja pruge za Šid i Novi Sad. Završeno je 99% radova na tom ogromnom objektu - rekao je direktor Infrastrukture Željeznica Srbije Miroljub Jeftić.

Projekat je domaći, a uradio ga je Institut CIP. Vozovi na ovoj dvokolosječnoj pruzi treba da postižu brzine do 200 kilometara na čas. Glavna prednost je što može da primi i putničke i teretne vozove.

- Ovo je najsavremenija pruga u našoj državi i regionu, po svim evropskim standardima, i ona nema nikakvih dodirnih tačaka sa putnom infrastrukturom, nego se pravi denivelacija puteva, podvožnjaci, nadvožnjaci a pruga ostaje ograđena kao što je autoput - ističe direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Ruske željeznice su na dionici Stara Pazova-Novi Sad napravile prvih 17 kilometara pruge za brzine do 200 klometara na sat. Rok za završetak je 2021. godina. U RZD International kažu da sada na terenu imaju sto mašina i više od 120 radnika, ali i veliki broj kooperanata iz Srbije koji rade na zajedničkom projektu.

Fotogalerija
Izgradnja pruge Stara Pazova-Novi Sad

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.