Izvor: B92 | Petak, 14.06.2019.| 07:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na prodaju najčuveniji Bondov automobil (VIDEO)

Ilustracija (Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
Klasični Aston Martin DB5, sa svim gedžetima koji su korišćeni u filmu Goldfinger, biće ponuđen na prodaju na aukciji koja će se održati 15. avgusta u Montereju, u Švajcarskoj.

Kuća RM Auctions navodi da je riječ o automobilu koji ima sve sprave korišćene u scenama ovog čuvenog filma o britanskom tajnom agentu 007. Vozilo je modifikovano u radionicama Aston Martinovog odjeljenja koje se bavi restauracijom klasičnih modela ovog proizvođača, a nosi originalni broj šasije DB5/2008/R.

Za razliku od dva primjerka DB5, koja su početkom 1960-tih pozajmljena produkcijskoj kući za potrebe snimanja filma Goldfinger, kako bi bila naknadno dorađena, ovaj automobil je u potpunosti modifikovan u Aston Martinu, a svi "filmski" dodaci su funkcionalni i mogu se koristiti više puta.

Među njima su prednji i zadnji branik koji se produžuju uz pomoć hidrauličnih komandi, zatim skrivena metalna ploča otporna na metke, koja se takođe izvlači pritiskom na dugme, kao i skrivene cijevi mitraljeza i sistem za aktiviranje dimne zavjese. Tu je naravno i čuveni radarski sistem sa ekranom na centralnoj konzoli, kao i izmjenjive registarske oznake.

Pogledajte kako izgleda DB5 koji će biti ponuđen na aukciji u avgustu:
Inače, postupak restauracije i modifikovanja, pri čemu je u vozilo ugrađeno čak 13 gedžeta, trajao je čitave četiri godine a, kako se navodi, automobil je u svojoj istoriji promjenio tri vlasnika-kolekcionara.

U filmu Goldfinger, lik Džejmsa Bonda tumačio je Šon Koneri, a kako je specijalni Aston Martin DB5 izgleda na filmskom platnu, možete pogledati u sledećem insertu:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.