NavMenu

Na prodaju najčuveniji Bondov automobil (VIDEO)

Izvor: B92 Petak, 14.06.2019. 07:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kritchanut/shutterstock.com)Ilustracija
Klasični Aston Martin DB5, sa svim gedžetima koji su korišćeni u filmu Goldfinger, biće ponuđen na prodaju na aukciji koja će se održati 15. avgusta u Montereju, u Švajcarskoj.

Kuća RM Auctions navodi da je riječ o automobilu koji ima sve sprave korišćene u scenama ovog čuvenog filma o britanskom tajnom agentu 007. Vozilo je modifikovano u radionicama Aston Martinovog odjeljenja koje se bavi restauracijom klasičnih modela ovog proizvođača, a nosi originalni broj šasije DB5/2008/R.

Za razliku od dva primjerka DB5, koja su početkom 1960-tih pozajmljena produkcijskoj kući za potrebe snimanja filma Goldfinger, kako bi bila naknadno dorađena, ovaj automobil je u potpunosti modifikovan u Aston Martinu, a svi "filmski" dodaci su funkcionalni i mogu se koristiti više puta.

Među njima su prednji i zadnji branik koji se produžuju uz pomoć hidrauličnih komandi, zatim skrivena metalna ploča otporna na metke, koja se takođe izvlači pritiskom na dugme, kao i skrivene cijevi mitraljeza i sistem za aktiviranje dimne zavjese. Tu je naravno i čuveni radarski sistem sa ekranom na centralnoj konzoli, kao i izmjenjive registarske oznake.

Pogledajte kako izgleda DB5 koji će biti ponuđen na aukciji u avgustu:
Inače, postupak restauracije i modifikovanja, pri čemu je u vozilo ugrađeno čak 13 gedžeta, trajao je čitave četiri godine a, kako se navodi, automobil je u svojoj istoriji promjenio tri vlasnika-kolekcionara.

U filmu Goldfinger, lik Džejmsa Bonda tumačio je Šon Koneri, a kako je specijalni Aston Martin DB5 izgleda na filmskom platnu, možete pogledati u sledećem insertu:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.