NavMenu

Srbija traži veće kvote za izvoz čelika u EU - Od 1. jula počinje novi obračun

Izvor: Večernje novosti Petak, 14.06.2019. 08:04
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Srbija se nada otpuštanju kaiša, a evropski proizvođači čelika prizivaju još oštrije mjere.

Od 1. jula kreće novi obračun kvota za 23 proizvoda od čelika koje Evropska unija uvozi iz trećih zemalja. Ne zna se precizno koliko su evropske tarife dosad uticale na proizvodnju željezare u Smederevu, ali podaci o izvozu osnovnih metala na početku ove godine svjedoče o blagom padu. Srbija sa Evropskom komisijom još pregovara, nadajući se boljem tretmanu.

Evropa poslednjih godina sve više uvozi proizvode od čelika. Eurofer, evropska asocijacija proizvođača čelika, uspela je prošle godine da izdejstvuje uvođenje zaštitinih mera. One su početkom ove godine postale trajne, a od februara su kvote uvedene i za Srbiju. Srbiju pogađa ograničenje uvoza hladno valjanih proizvoda, bijelog lima i naročito - toplo valjanih proizvoda. Srbija je tada dobila uvjeravanje da ograničenje nije konačno i da je podložno promjenama. Ako je suditi po posljednjoj inicijativi Eurofera, mjere bi mogle postati i strože.

- Eurofer traži hitne konsultacije sa institucijama EU i kreatorima politika država članica kako bi se uklonile specifične slabosti trenutne zaštite - navodi se u njihovom nedavnom pismu. - Kreatori politika EU mogu i moraju sada da preduzmu korake kako bi revidirali sistem na takav način da se naglo umanji uvoz. Hitan sastanak institucija EU i našeg sektora je od ključnog značaja za pronalaženje brzih rješenja za okončanje ove krize.

U HBIS grupi žale što je Srbija, uz nekoliko evropskih zemalja, potpala pod sistem kvota. Kako nezvanično Novosti saznaju u ovoj kompaniji, poslovanje, proizvodnju i isporuke robe prilagodili su novonastaloj situaciji ostvarujući zacrtani biznis plan. Nadaju se, međutim, da će uticaj ovih ograničenja biti usmjeren tamo gde treba, uzimajući u obzir potrebe tržišta. HBIS grupa smatra da ne nanosi štete tržištu EU, na kojem je tradicionalno prisutna kao proizvođač i snadbevač.

Prema podacima Eurofera, Evropska unija je iz Srbije u 2019. godini uvezla 281.070 tona proizvoda od čelika, najviše toplo valjanih širokih traka - 187.107 tona.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.