NavMenu

Zakašnjele najave Vlade FBiH o formiranju direkcije za pasivni podbalans: Zadnji čas za zašitu imovine BiH

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 25.08.2009. 09:14
Komentari
Podeli

Naredna tri-četiri mjeseca posljednji su trenuci da država poduzme korake za zaštitu imovine bh. kompanija u Srbiji i stoga nove najave Vlade FBiH o formiranju direkcije za pasivni podbilans dolaze sa zakašnjenjem, ocijenio je Duljko Hasić iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Vlada FBiH je na sjednici prošle sedmice obnovila aktivnosti za osnivanje direkcije za pasivni podbilans, koja bi upravljala imovinom iz pasivnog podbilansa. Između ostalog, poništila je ranije raspisani konkurs za imenovanje direktora ove direkcije, donijela odluku o raspisivanju novog konkursa i imenovala u istom sastavu komisiju za izbor i imenovanje na ovu poziciju.

U Agenciji za privatizaciju FBiH podsjećaju da je uspostava direkcije o pasivnom podbilansu FBiH predviđena izmjenama Zakona o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka još 2006. Vlada FBiH je početkom 2007. raspisala konkurs za izbor direktora i upravnog odbora, obavljeni su intervjui s kandidatima, ali direktor nikada nije izabran.

"Vlasti moraju reagovati mimo odluka o osnivanju direkcije i izboru direktora. Posljednji su trenuci da se nešto učini budući da je Vlada Srbije odlučila da završi posao s preotimanjem bh. imovine", upozorio je Hasić.

Ističe da se u u Srbiji krajem ove godine ukida status društvene imovine, što znači da pitanje nekretnina naših kompanija nakon toga neće moći biti rješavano, rekao je Hasić i podsjetio da je riječ o više od 150 poslovnih objekata i ogromnom zemljištu bh. kompanija, čija je vrijednost prošle godine procijenjena na dvije milijarde eura.

S obzirom da vrijeme prolazi, on kaže da je preostalo da iskoristimo mogućnosti ponuđene trećim rokom koji su srbijanske vlasti dale bh. kompanijama da stupe u kontakt s novoformiranim kompanijama na njihovoj imovini i tako pokušaju vratiti nekretnine, a koji ističe 30. septembra.

"Agencija za privatizaciju FBiH bi trebalo da naša preduzeća, uz njihovu saglasnost, prijavi kako bi, saglasno uredbi Vlade Srbije, bili napravljeni sporazumi s novoformiranim kompanijama o povratu nekretnina. Treba pokušati zajednički doći do tih sporazuma, a poslije vršiti prenos imovine. Inače, nakon isteka ovog roka slijede stečajevi, likvidacija i rasprodaja ove imovine. Sve druge solucije u ovom trenutku ne dolaze u obzir", zaključio je Hasić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.