Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.06.2019.| 09:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Huawei će najkasnije 2022. predstaviti automobil koji samostalno vozi pomoću vještačke inteligencije

Ilustracija (Foto: Freedom Studio/shutterstock.com)
Kompanija Huawei radi sa evropskim, japanskim i kineskim kompanijama automobilske industrije kako bi proizvela autonomna vozila, odnosno ona koja sama upravljaju vožnjom. Namjera im je da već 2021. godine prevaziđu tradicionalnu opremu i da se okrenu vještačkoj inteligenciji, prenosi Financial Times.

Dang Venshuan (Wenshuan) iz ove kineske kompanije rekao je da je softver AI već kičmeni stub automobila marke audi (Volkswagen), GAC Toyota Motor, Beijing New Energy Automobile i Changan Automobile.

Autonomna vozila se kreću pomoću senzora, a slika uslova na putu vraća se u centralni računarski sistem. Nivoi u njemu podijeljeni su do 5. Poslednji Nivo 5 je onaj u kojem vozilo može da se kreće potpuno bez vozača. Dang smatra da se to nikada neće moći ostvariti, pa se Huawei fokusirao na postizanje Nivoa 4.

To su već uspjeli da dostignu sa audijem, koji je u test vožnji vozio ulicama Šangaja u skladu sa saobraćajnim znacima i izbegavao pešake i skutere u nekontrolisanom okruženju. Čovek je sedeo na vozačkom sedištu, ali nije dodirivao volan ili kontrole.

- Radimo zajedno kako bismo 2021. godine, najkasnije 2022. godine isporučili automobile sa ovim komponentama za autonomnu vožnju, u Kini, ali i Evropi - rekao je Venshuan.

S obzirom na trenutna dešavanja sa SAD, Tu Le iz konsultatnskte kuće Sino Auto Insights smatra da bi usvajanje američke "crne liste" sputalo kinesku kompaniju u ovoj namjeri.

Ovaj projekat podržava i kineska Vlada, u želji da Kina postane globalni lider kada je reč o vještačkoj inteligenciji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.