NavMenu

Zemlje Zapadnog Balkana bilježe rast direktnih stranih investicija - Makedonija na prvom mjestu sa uvećanjem od 260%

Izvor: Radio Slobodna Evropa Četvrtak, 13.06.2019. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)Ilustracija
Region Zapadnog Balkana prošle godine zabilježio je rast direktnih stranih investicija, uprkos negativnom trendu u cijelom svijetu, pokazuje izvještaj tijela Ujedinjenih nacija.

Dok su u cijelom svijetu direktne strane investicije pale za 13% na 1,3 mlrd USD, u regionu Zapadnog Balkana, koji je u izvještaju označen kao jugoistočna Evropa i dio šireg regiona privreda u tranziciji, došlo je do rasta od 33%, na 7,4 mlrd EUR.

Prema "Izvještaju o investicijama u svijetu 2019" Konferencije UN o trgovini i razvoju (UNCTAD), najveći rast na Zapadnom Balkanu zabilježila je Sjeverna Makedonija u kojoj je priliv stranih direktnih investicija povećan za 260% , sa 205 mil USD 2017. na 737 mil USD prošle godine.

Srbija, koja ima najveći priliv direktnih stranih investicija u regionu, zabilježila je rast od 44% na 4,1 milijarde dolara.

Crna Gora je jedina u regionu zabilježila pad – 12% na 490 mil USD, dok je Bosna i Hercegovina imala rast od 4% na 468 mil USD, a Albanija od 13 % na 1,3 mlrd USD

Od zemalja u regionu koje su u Evropskoj uniji, najveći rast priliva stranih direktnih investicija je imala Slovenija — 81% na 1,4 mlrd USD. U Hrvatskoj je zabilježen pad od 43% na 1,2 mlrd USD, a u Bugarskoj od 21% na dvije mlrd USD. Grčka je zabilježila rast od 9% na 4,3 mlrd USD i Rumunija od 9% na 5,9 mlrd USD.

Srbija je u 2018. bila drugi najveći recipijent direktnih stranih investicija među tranzicionim zemljama, što obuhvata i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, s rastom akcijskog kapitala, navodi se u izvještaju UNCTAD-a.

Srpska privreda je najveća u podregionu i relativno je diversifikovana, sa strateškim položajem koji olakšava logističku infrastrukturu, dok rudna bogatstva, posebno bakra, privlači kompanije koje istražuju resurse. Među direktnim stranim investicijama, izvještaj navodi udio francuskog Vanci Airports u aerodromu Nikola Tesla i kineskog Zijina u rudniku Bor.

Izvještaj tijela UN za trgovinu i razvoj ukazuje i na investicije u srpski automobilski klaster s projektima britanske Essex Europe i japanskog Yazakija, kao i istraživački centar u Novom Sadu njemačkog proizvođača guma Continental.

Priliv stranih direktnih investicija u Sjevernoj Makedoniji je više nego tri puta veći s rekordnih 737 mil USD. Većina je, ukazuje se u izveštaju UNCTAD-a, otišla u izvozno orijentisani investicioni klaster, uglavnom u automobilskoj industriji u tehnološko-industrijskim razvojnim zonama. Jedna od skopskih slobodnih zona je privukla američkog proizvođača automobilskih rezervnih dijelova Dura Automotive Systems.

Nepovoljna klima

Direktne strane investicije u zemljama u tranziciji pale su opet u 2018. godini, uglavnom usljed pada u Rusiji, Azerbejdžanu i Kazahstanu. Priliv direktnih stranih investicija u Rusiji, prema izvještaju, prepolovio se na 13 mlrd USD, pošto su investitori i dalje oprezni, dijelom zbog geopolitičkih briga i slabog rasta BDP-a.

(Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
U svijetu su prošle godine strane direktne investicije pale za 13% na 1.300 mlrd USD, što je najniži nivo od svjetske finansijske krize. Treći godišnji pad uzastopce, ocjenjuje UNCTAD, uglavnom je posljedica vraćanja akumuliranih zarada američkih multinacionalnih kompanija u prva dva kvartala 2018. poslije poreske reforme.

Već neko vrijeme globalna politička klima za trgovinu i investicije nije povoljna kao u vrijeme najvećeg rasta i razvoja, ocjenjuje se u izvještaju.

- Moramo povećati ambicije u djelovanju po pitanju klime, rješavati dužničku ranjivost i smanjiti trgovinske tenzije da pomognemo okruženje pogodno za povećanje dugoročnih i održivih investicija - rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš povodom izvještaja.

Direktne strane investicije u razvijenim privredama došle su na najniži nivo od 2004. padom od 27%. Priliv u Evropi se prepolovio na manje od 200 mlrd USD, usljed negativnog priliva u nekoliko velikih zemalja kao posljedice vraćanja novca u SAD i značajnog pada u Velikoj Britaniji, dok je dolazak stranih direktnih investicija u SAD pao za 9% na 252 mlrd USD.

Ipak, u razvijenim zemljama se očekuje rast direktnih stranih investicija u ovog godini, pošto utihnu posljedice smanjenja poreza u SAD.

S druge strane, kako ukazuje UNCTAD, direktne stranee investicije u zemljama u razvoju su stabilne s rastom od 2%. S padom stranih direktnih investicija u razvijenim zemljama, njihov udio u zemljama u razvoju je povećan na rekordnih 54%, s 46% u 2017.

Priliv direktnih stranih investicija u Africi je povećan za 11% na 46 mlrd USD, u azijskim zemljama u razvoju, najvećem regionu po primanju, povećane su 4%, dok je priliv u Latinskoj Americi i na Karibima smanjen 6%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.