Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.06.2019.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trgovinska razmjena BiH i Češke u porastu - Najviše izvozimo namještaj i električne aparate

Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Obim trgovinske razmjene BiH i Češke ima tendenciju rasta i u prošloj godini iznosio je 504,3 mil KM, od čega je izvoz iz BiH iznosio 216,5 mil KM i veći je za 39,1 mili KM nego 2017. godine, dok je uvoz u BiH iznosio 287,8 mil KM, što je više za 6,7 mil KM.

Na okruglom stolu u Sarajevu, o unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje, rečeno je da BiH u prva četiri mjeseca u Češku izvezla robu čija vrijednost prelazi 63 mil KM, a uvezla robu vrijednu više od 97 mil KM, prenosi Biznisinfo.ba.

Kompanije iz BiH u Češku najviše izvoze namještaj, posteljinu, madrace, električne aparate, dok se iz ove zemlje u BiH najviše uvoze automobili i druga motorna vozila uglavnom namijenjena prevozu ljudi, te mineralna goriva i električne mašine, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na okruglom stolu, kom su prisustvovali predstavnici kompanija dvije zemlje, predsjednik Spoljnotrgovinske komore Nemanja Vasić i potpredsjednik Češke privredne komore Borivoj Minar, konstatovano je da postoje potencijali za unapređenje ekonomske saradnja dvije zemlje, dok su predstavnici Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH održali prezentaciju o temi investicionih prilika u BiH.

Ovaj skup organizovan je u okviru jučerašnje zvanične posjete BiH ministra inostranih poslova Češke Tomaša Petričeka BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.