Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.06.2019.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za izgradnju prvog dijela Koridora 5C u RS odobren grant EBRD-a vrijedan 12,9 mil EUR

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH je u srijedu, 12. juna, na telefonskoj sjednici utvrdilo Prijedlog ugovora o grantu za Koridor 5C u RS - Dio I, između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Zaključeno je da Ministarstvo financija i trezora BiH Prijedlog ugovora dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika ugovora odredi ministar financija i trezora BiH.

Grant od 12,9 mil EUR biće alociran na Republiku Srpsku – JP Autoputevi Republike Srpske u svrhu podrške financiranju izgradnje dviju petlji na autocesti u Johovcu (Tovira) i Rudanki (Kostajnica) te dionice autoceste dužine 6,1 km između ovih petlji, kao i prilaznog puta s dvjema trakama u dužini oko jednog kilometra za povezivanje s postojećom magistralnom cestom, uključujući prijelaz preko rijeke Bosne.

U svrhu realizacije navedenog projekta EBRD je s Autoputevima Republike Srpske, kao zajmoprimcem, odnosno projektnim entitetom zaključio Ugovor o zajmu 27. decembra 2017. godine od 70 mil EUR. Na osnovi zaključenog Ugovora o zajmu, banka je s Bosnom i Hercegovinom, kao davateljem jamstva, odnosno primateljem granta, zaključila Ugovor o jamstvu 5. januara 2018. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.