NavMenu

Biomasa - ekološki prihvatljiv i obnovljiv izvor energije koji kreira nova radna mjesta

Izvor: eKapija Srijeda, 12.06.2019. 14:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pixinoo/shutterstock.com)Ilustracija
Biomasa je ekološki prihvatljiv i obnovljiv izvor energije čijim korištenjem se mogu generirati dodatni prihodi za mala i srednja preduzeća i tako otvoriti nova radna mjesta.

U BiH glavne vrste biomase su otpad i ostatak iz poljoprivrede, šumarstva i drvo-prerađivačke industrije. Drvna biomasa se značajno koristi za proizvodnju toplotne energije, dok se poljoprivredna biomasa vrlo malo koristi u energetske svrhe. Poljoprivredna biomasa, prvenstveno stajnjak, može se koristiti za istovremenu proizvodnju toplotne i električne energije i đubriva u elektranama na biogas.

O potencijalu poljoprivredne biomase i potrebi udruživanja poljoprivrednika govorit će se i na predstojećoj Međunarodnoj konferenciji Energa 2019 u okviru koje će se održati panel diskusija o temi "Udruživanje farmera – rješenje za biogasne elektrane u BiH", a na kojoj će učestvovati predstavnici udruženja iz oblasti poljoprivrede.

Ekspert za energetiku USAID projekta Investiranje u sektor energije, Fahrudin Kulić, naglasio je da korištenjem biomase kao goriva profitiraju svi.

- U Bosni i Hercegovini osigurana je cijena otkupa električne energije iz elektrana na biogas koja omogućava poljoprivrednicima podsticaj da investiraju u elektranu i da pravilnim rukovanjem i odlaganjem otpada štite okoliš te ostvare dodatni i sigurni izvor prihoda - naveo je Kulić te dodao da za procjenu potencijala investicije svakako mogu pomoći katalog i softver koji služe za analizu isplativosti investiranja u kogenerativna postrojenja na biomasu u BiH, a koji su razvijeni u okviru projekta Investiranje u sektor energije i dostupni na www.usaideia.ba.

Subvencionirani otkup električne energije iz elektrana na biogas predstavlja dodatni izvod prihoda za poljoprivrednike i tako pospješuje održivost i konkurentnost farmi.

- Jedna od glavnih prepreka za izgradnju elektrana na biogas je usitnjenost poljoprivredne proizvodnje, tako da je potrebno da se poljoprivrednici udružuju da bi obezbijedili dovoljnu količinu sirovine za biogasnu elektranu i učinili tu investiciju isplativom - navodi se u saopštenju USAID-a.

Svi zainteresovani za investiranje u elektroenergetski sektor, a posebno sektor biomase, više informacija mogu dobiti od eksperata USAID projekta Investiranje u sektor energije tokom trodnevne Međunarodne konferencije Energa 2019.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.