Izvor: eKapija | Srijeda, 12.06.2019.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Biomasa - ekološki prihvatljiv i obnovljiv izvor energije koji kreira nova radna mjesta

Ilustracija
Ilustracija (Foto: pixinoo/shutterstock.com)
Biomasa je ekološki prihvatljiv i obnovljiv izvor energije čijim korištenjem se mogu generirati dodatni prihodi za mala i srednja preduzeća i tako otvoriti nova radna mjesta.

U BiH glavne vrste biomase su otpad i ostatak iz poljoprivrede, šumarstva i drvo-prerađivačke industrije. Drvna biomasa se značajno koristi za proizvodnju toplotne energije, dok se poljoprivredna biomasa vrlo malo koristi u energetske svrhe. Poljoprivredna biomasa, prvenstveno stajnjak, može se koristiti za istovremenu proizvodnju toplotne i električne energije i đubriva u elektranama na biogas.

O potencijalu poljoprivredne biomase i potrebi udruživanja poljoprivrednika govorit će se i na predstojećoj Međunarodnoj konferenciji Energa 2019 u okviru koje će se održati panel diskusija o temi "Udruživanje farmera – rješenje za biogasne elektrane u BiH", a na kojoj će učestvovati predstavnici udruženja iz oblasti poljoprivrede.

Ekspert za energetiku USAID projekta Investiranje u sektor energije, Fahrudin Kulić, naglasio je da korištenjem biomase kao goriva profitiraju svi.

- U Bosni i Hercegovini osigurana je cijena otkupa električne energije iz elektrana na biogas koja omogućava poljoprivrednicima podsticaj da investiraju u elektranu i da pravilnim rukovanjem i odlaganjem otpada štite okoliš te ostvare dodatni i sigurni izvor prihoda - naveo je Kulić te dodao da za procjenu potencijala investicije svakako mogu pomoći katalog i softver koji služe za analizu isplativosti investiranja u kogenerativna postrojenja na biomasu u BiH, a koji su razvijeni u okviru projekta Investiranje u sektor energije i dostupni na www.usaideia.ba.

Subvencionirani otkup električne energije iz elektrana na biogas predstavlja dodatni izvod prihoda za poljoprivrednike i tako pospješuje održivost i konkurentnost farmi.

- Jedna od glavnih prepreka za izgradnju elektrana na biogas je usitnjenost poljoprivredne proizvodnje, tako da je potrebno da se poljoprivrednici udružuju da bi obezbijedili dovoljnu količinu sirovine za biogasnu elektranu i učinili tu investiciju isplativom - navodi se u saopštenju USAID-a.

Svi zainteresovani za investiranje u elektroenergetski sektor, a posebno sektor biomase, više informacija mogu dobiti od eksperata USAID projekta Investiranje u sektor energije tokom trodnevne Međunarodne konferencije Energa 2019.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.