Izvor: eKapija | Srijeda, 12.06.2019.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pogled na prvi svjetski beskrajni bazen od 360 stepeni (VIDEO)

(Foto: YouTube)
Takozvani "bazeni bez ivice", koji se na prvi pogled stapaju s horizontom, jedna su od najljepših tekovina savremene luksuzne gradnje. Prvi ovakav dragulj koji će sa svih strana biti otvoren ka nebu naći će se u prestonici Engleske i zvaće se Infinity London.

Iza projekta čija je gradnja objavljena ovih dana, a fotografije dizajna preplavile internet poput zadovoljstva koje osjećaš kad vidiš jednu ovakvu ljepotu, stoji firma Compass Pools.

Zamišljeno je da bazen bude postavljen na vrhu 55-spratnog hotela i da ima zapreminu od 600 hiljada litara. Kako je idejni tvorac najavio, Infinity London će imati providne zidove i dno tako da će iz njega moći da se posmatra kompletna panorama Londona, ali i hotelske prostorije ispod, piše Noizz.rs.

A osim što prvi pogled na ovo ludilo zaista ostavlja bez daha, nameće i jedno logično pitanje - kako se ovdje ulazi? Odgovor je dao tehnički direktor i dizajner Aleks Kemski:

- Glavni izazov je bio da se ulaz u bazen obezbjedi tako da se ničim ne naruše izgled i pogled. Zato nikakve spoljne stepenice niti merdevine nisu dolazile u obzir. Rješenje je bazirano na osnovu funkcionisanja vrata podmornice, uparenim sa rotirajućim spiralnim stepeništem koje se uzdiže kad neko želi da uđe ili izađe. -

Trenutno nije poznato ko će i kada početi sa gradnjom ove atrakcije, ali se pretpostavlja da će to biti već iduće godine. Od ostalih tehnologija kojima će biti opremljen, naveden je i anemometar koji će mjeriti brzinu vjetra, a koji će biti povezan sa kompjuterskim sistemom za upravljanje u zgradi samog hotela. Svrha tog sistema će biti da kontroliše temperaturu vode u skladu s vremenskim prilikama i da vodi računa da se voda ne izliva preko zidova bazena.

Zanimljivo je i da je Infinity London zamišljen kao ekološki održiv projekat u tom smislu što će se voda u njemu zagrijavati uz pomoć vrelog vazduha koji se oslobađa iz već postojećeg hotelskog air condition sistema.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.