Izvor: Radio 021 | Srijeda, 12.06.2019.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Flaster koji liječi srčani udar spreman za testiranje na ljudima (VIDEO)

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Uskoro će na ljudima početi testiranje prirodne zakrpe za srce, sačinjene od milion matičnih ćelija, koja može popraviti oštećenja na srcu nastala nakon srčanog udara, javlja BBC.

Živa zakrpa zaista je fascinantan izum. Uzgaja se u laboratoriji iz uzorka ćelija pacijenata kako ne bi došlo do odbacivanja tkiva, prišiva se na oštećeni dio srca i zatim se pretvara u zdrav radni mišić. Ona takođe oslobađa hemikalije, koje obnavljaju postojeće ćelije srca.

Za sada su se testovi na kunićima pokazali uspješnim, a ispitivanje na ljudima trebalo bi da počne u naredne dvije godine, tvrde kardiolozi sa univerziteta Imperial College London.

Srčani udar nastaje kada začepljena arterija blokira dotok krvi u srčani mišić zbog čega u njega više ne pristižu kiseonik i hranjive materije. Takav događaj može trajno oštetiti srce i dovesti do neizliječivog zatajenja tog mišića.

- Nadamo se da ćemo uskoro pacijentima nakon srčanog udara moći da ponudimo ovakve rutinske tretmane. Mogli bismo, na primjer, takvim pacijentima uz lijekove da propišemo i jednu zakrpu - rekao je ljekar Ričard Jabur.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.