Izvor: eKapija | Srijeda, 12.06.2019.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nakon uspješnog testiranja opterećenja u petak otvaranje novog Zelenog mosta u Banjaluci - Najavljena gradnja još 4 mosta

(Foto: banjaluka.rs.ba)
Novi most, izgrađen na lokaciji nekadašnjeg Zelenog mosta u Banja Luci uspješno je prošao test opterećenja, tokom kojeg su se na ovom objektu u isto vrijeme, na takozvanima najkritičnijim tačkama, našla četiri kamiona sa ukupnim teretom od 120 tona.

U toku su završni poslovi na mostu koji se ubrzano priprema za puštanje u funkciju i uporedo se radi i na vađenju materijala koji je zbog izgradnje pristupnog puta dovezen u samo korito rijeke.

Iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve pojasnili su da je riječ o obaveznom testu opterećenja koji se radi prije same upotrebne dozvole, saopšteno je iz Uprave grada Banja Luka.

- Radi se završno šminkanje mosta. Postavlja se ulična rasvjeta, farba ograda i izvode drugi radovi na pristupnim saobraćajnicama i na samom mostu, a u narednom periodu predviđeno je i okolno uređenje obaloutvrda, navode u Odjeljenju.

Uporedo sa ovim zahvatima, radi se i korekcija raskrsnice ulica Branka Morače i Radoja Domanovića sa Kozarskom i Skendera Kulenovića.

- S obzirom na to da će novi most predstavljati saobraćajnu vezu istočnog i zapadnog tranzita i da će njime moći da se kreće i teretni saobraćaj, radi se na korekciji ove raskrsnice kako bi se saobraćaj odvijao bez većih zastoja, uz poštovanje bezbjednosti pješaka - napomenuli su u resornom odjeljenju grada.

(Foto: banjaluka.rs.ba)

Svečano otvaranje 14. juna

Novoizgrađeni most na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta biće svečano pušten u funkciju u petak, 14. juna izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić, nakon današnjeg obilaska gradilišta novog mosta.

Prema njegovim riječima, gradska administracija je planirala da u roku od pet godina u gradu budu izgrađena četiri nova mosta.

– U Srpskim toplicama bi trebalo da bude izgrađen novi most do kraja iduće godine, s tim da su za to već obezbijeđena sredstva. U toku je revizija dokumentacije i ovog ljeta bi trebalo da bude raspisan tender za izbor izvođača radova. Poslije toga, ući ćemo u kapitalni projekat izgradnje mosta u Docu koji će biti najveći most u gradu – rekao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao kako je novi most pravljen za buduće vrijeme, te da će se preko njega kontrolisano odvijati i teretni saobraćaj do 12 tona. Govoreći o cijeni i vremenu gradnje, Sandić je istakao da još uvijek nije stigla okončana situacija od strane izvođača.

– Ako i prihvatimo zahtjev za dodatne radove, most neće koštati više od 2,7 mil KM. Imajući u vidu činjenicu o kakvom kapitalnom objektu se radi, završenim za manje od godinu dana, i to sa evidentnim deficitom radne snage, možemo biti zadovoljni realizacijom ovog projekta – kazao je Sandić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.