Izvor: eKapija | Srijeda, 12.06.2019.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro radovi na zaštiti malih ada u Bosanskoj Krupi - Vrijednost ugovora skoro 200 hiljada KM

Ilustracija (Foto: dnaveh/shutterstock.com)
Agencija za vodno područje rijeke Save i Općina Bosanska Krupa sa konzorcijem kojeg čine BC-Gradnja i Špic beton potpisali su ugovor o izvođenju radova na zaštiti "Malih ada" u Bosanskoj Krupi vrijedan 198.858,59 KM.

Radovi na zaštiti "Malih ada", kompleksa od osam riječnih ostrva povezanih drvenim mostovima, podrazumijevaju postavljanje šipova, zasipanje obala prirodnim materijalima, humusiranje i uređenje prilaza rijeci Uni, prenosi cazin.net.

- Ade su kao riječna ostrva vrlo podložne eroziji. To je prirodan proces na koji se ne može uticati ali se mora voditi računa o zaštiti. Male ade ili Zeleni otoci kako ih zovu u posljednje vrijeme su prirodno, turističko blago Bosanske Krupe i to su prepoznali u Agenciji za vodno područje rijeke Save pa u svoj plan za ovu godinu uvrstiti i ove aktivnostiu - istakao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Sredstva od skoro 200 hiljada KM za radove u svrhu zaštite riječnih ostrva osigurala je Agencija za vodno područje rijeke Save. Rok za izvođenje radova je 90 radnih dana, a počinju čim vodostaj Une bude na prihvatljivom nivou.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.