Izvor: Capital | Srijeda, 12.06.2019.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Projekat EU ProLocal omogućio međunarodnu sertifikaciju za 23 preduzeća iz BiH - Zagarantovan kvalitet za bolje poslovanje

Ilustracija (Foto: Peshkova/shutterstock.com)
Četiri miliona evra granta Evropske unije dodijeljenih za 57 malih i srednjih preduzeća i 25 razvojnih partnerstava omogućila su, između ostalog, i međunarodnu sertifikaciju za 23 preduzeća u BiH. Sertifikacija je podigla kvalitet njihovog poslovanja na međunarodni nivo, otvarajući im vrata novih tržišta.

Preduzeću Sur-Tec Eurosjaj iz Konjica sertifikat ISO/TS 16949:2009 omogućio je pružanje nove usluge u automobilskoj industriji. Radi se o izradi metalnih prevlaka za dijelove vozila.

- Kupci zahtijevaju garanciju kvalitete proizvodnje, standardizaciju rada i transparentnost cijena, a ovaj sertifikat upravo to pruža - kaže Aida Badžak, finansijska direktorica ovog konjičkog preduzeća, lidera na tržištu BiH u oblasti površinske zaštite metala.

Podrškom sertifikaciji preduzeća, Evropska unija je grantovima dodijeljenim kroz EU ProLocal doprinijela jačanju kvaliteta poslovanja malih i srednjih preduzeća i povećanju njihove efikasnosti.

- Preduzeća su se obavezala na jačanje sistema kontrole kvaliteta proizvoda i usluga i uvela efikasniji nadzor procesa i troškova poslovanja, što, bez sumnje, vodi ka novim tržištima i novim radnim mjestima - ističe Ričard Maša, šef Odjela za saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Preduzeća iz sektora metaloprerade, drvoobrade i agrobiznisa ispunila su uslove za sticanje ukupno 45 sertifikata iz različitih oblasti. Tako je 14 preduzeća steklo sertifikate upravljanja kvalitetom, koji omogućava bolje poslovanje kroz rast radne efikasnosti i kvaliteta proizvoda i usluga, te smanjenje troškova i grešaka u radu, dok je 10 preduzeća prošlo kroz postupak sertifikacije za CE oznaku. CE oznaka garantuje EU kvalitet proizvoda od metala i metalnih konstrukcija, te je ovim preduzećima omogućila izvoz na ovo atraktivno tržište.

Izvozu na EU tržište teži i preduzeće Pavković paneli iz Širokog Brijega, a u završnoj fazi su pregovori sa Njemačkom, Slovenijom i Hrvatskom o izvozu panela izrađenih u skladu sa standardom kvaliteta za zvučnu i toplinsku izolaciju ISO 12567-1.

- Smatramo da su sredstva dodijeljena kroz EU ProLocal investicije u dugoročno opredjeljenje preduzeća ka kontinuiranom napretku, poslovnoj konzistentnosti i zadovoljstvu kupaca - ističe EU ProLocal grant menadžer dr Gligor Stojkov.

EU ProLocal podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija sa 9 mil EUR i Vlada Njemačke sa 4 mil EUR, a implementira njemački GIZ.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.