Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.06.2019.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UrbiGo - pametna bašta u kojoj gajite biljke pomoću aplikacije

(Foto: YouTube/screenshot)
Ukoliko nemate prethodnog znanja o gajenju biljaka, a želite da oplemeite svoj prostor, pomoći će vam UrbiGo. Riječ je o pametnoj bašti koja za vas gaji začine i mini povrće. Čine je mini bašta i set biorazgradivih kapsula sa sjemenima biljaka. Bašta posjeduje svjetlo i napredne senzore, koji se brinu o tome da usjevi rastu i napreduju i u zatvorenom prostoru, čak i zimi. Za dva mjeseca možete da uživate u svežem povrću i čaju.

UrbiGo je povezan da vašim telefonom putem aplikacije, pa sa biljkama možete da komunicirate i na daljinu.

- Nakon što povežete bašticu sa telefonom, sve što je neophodno jeste da sipate vodu kada dobijete obaveštenje putem aplikacije, što je jednom u četiri nedelje - rekla je za časopis Real Estate Anja Varničić, koja je inspiraciju za ovaj projekat pronašla u Skandinaviji, tokom studija.

Povezala je prirodu i tehnologiju i omogućila svakome ko želi da postane urbani baštovan.

- Toj misiji pridružili su se i drugi osnivači, Aleksandar Varničić, Predrag Gajić i Milan Trajković, koji su donijeli ekspertizu u naš tim, od softverskog i hardverskog inženjerstva do dizajna - dodala je Varničić.

Preko aplikacije, u zavisnosti od biljnih kapsula koje koristite, učite o blijkama koje gajite, osvajate zanimljive recepte i delite napredak sa drugim korisnicima.

Trenutno je u ponudi 50 vrsta kapsula - od zelene salate i rukole, preko čeri paradajza, do bosiljka, ruzmarina i lavande. U planu su i kapsule za ljubitelje čaja, sa nanom, kamilicom, kao i one sa specifičnim začinima i ljekovitim biljkama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.