Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 14:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevske opštine zajedno u realizaciji projekta "pametni grad" - Pilot lokacija Vilsonovo šetalište

Sarajevo (Foto: Vedrana Džudža)
Načelnici gradskih općina Centar i Novo Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić i Nedžad Koldžo, zajedno sa saradnicima, razgovarali su o konceptu "pametnog grada" sa idejom da se pilot projekat realizira na Vilsonovom šetalištu, a po uzoru na razvijene gradove širom svijeta.

Naime, "pametni grad" je koncept koji teži poboljšanju kvalitete ljudskog standarda i boljeg odnosa prema prirodi, a samo neke od prednosti su smanjenje troškova, poboljšanje kvalitete života, nove mogućnosti za ekonomski razvoj, efikasnije usluge, te pozitivan uticaj na okoliš. Koncept "pametnog grada" spaja informatičku i komunikacijsku tehnologiju, te razne fizičke uređaje povezane s mrežom kako bi se optimizirala učinkovitost usluga i osigurale informacije potrebne za upravljanje imovinom i resursima.

Načelnik Ajnadžić je izrazio spremnost Općine Centar da zajedno sa Općinom Novo Sarajevo realizira ovaj značajan projekat, te istakao da namjerava ovakav koncept proširiti i na druge dijelove grada, navedeno je na sajtu općine Novo Sarajevo.

-Predlažem da naredne sedmice organiziramo potpisivanje sporazuma između općina Centar i Novo Sarajevo kojim ćemo i formalno iskazati zajednički interes za realizaciju projekta. Nakon potpisivanja sporazuma treba ozbiljno pristupiti izradi projektnog zadatka i finansijskog okvira kako bi se tačno utvrdili neophodni koraci i potrebna sredstva za realizaciju projekta, te kako bi se mogao raspisati tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, naglasio je Ajnadžić.

Sekretar Općine Centar Jasna Beba je naglasila potrebu da se u realizaciju ovog projekta uključe i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnih komunalnih preduzeća s obzirom na nadležnosti kada je u pitanju komunalna čistoća, javna rasvjeta, parking prostori...

Načelnik Koldžo je kazao da je Vilsonovo šetalište idealna lokacija za realizaciju ovog projekta s obzirom da se prostire na teritoriji ove dvije lokalne zajednice.

-Neupitno je da smo se usaglasili da je ovo projekat koji zaista vrijedi. Važno je savladati administrativne barijere, te utvrditi kako i na koji način da uđemo u fazu realizacije i to što prije, dodao je Koldžo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.