Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 14:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turski komunalci od bačenih knjiga napravili knjižaru

(Foto: YouTube)
Komunalci u turskoj Ankari primijetili su kako velik broj knjiga završava u smeću pa su ih odlučili sakupiti te su tako uspjeli napraviti vlastitu knjižaru prenosi TRT World. Ona danas broji oko 4700 knjiga, dok njih još 1500 čeka svoje mjesto na polici, prenosi Index.hr

- Knjige su trebale završiti na otpadu, a mi smo im poklonili novi život - kaže Emirali Urtekin, direktor knjižare.

Njegov kolega, dvadesetogodišnji Eraj Jilmaz koji knjige izdaje čitaocima ističe kako čitanje pozitivno utiče na njihov posao. - Dobro je za mozak i navodi vas na nove ideje. -

Ovaj projekt pokrenut je prije otprilike sedam mjeseci, a sve funkcioniše kao i kod prave knjižare. Tako su knjige podijeljene po odjelima - od ljubavnih romana preko knjiga o samopomoći do dječjih slikovnica. Iako su na početku knjižaru koristili samo zaposlenici gradske čistoće, sada je otvorena za sve koji žele doći čitati ili posuditi knjigu te radi 24 sata dnevno. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najdulje na dve sedmice.

- Mnogi dolaze vidjeti knjižaru i daju nam dobrovoljne priloge - kaže Urtekin te dodaje kako im neki čak poštom šalju knjige iz drugih gradova. Osim knjižare, u istoj zgradi nalaze se još menza i brijačnica pa je ona postala omiljeno mjesto za odmor radnika gradske čistoće.

Radnici planiraju osnovati i pokretnu knjižaru s kojom će svakih 15 dana posjećivati škole. Javio im se veliki broj djece čije škole nemaju knjižare ili je izbor u postojećima vrlo malen.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.