Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 13:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren sajam ENERGA 2019 - Istaknut značaj energetske proizvodnje za budući razvoj BiH

Devetu Energu, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije danas su u Sarajevu, uz ostale zvaničnike, svečano otvorili Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

– U odnosu na prošlu godinu desilo se nekoliko dobrih stvari, od kojih ističem usvojenu Okvirnu energetsku strategiju, zatim Odluku o ukidanju carina za električna i hibridna vozila koja se nalazi pred Vijećem ministara. Njenim usvajanjem bi u narednom periodu sigurno imali mnogo više takvih vozila nego je to slučaj danas. Ono što moramo mijenjati je i svijest koja je kod nas prisutna, a to je da su energetika i energestki potencijali plijen. Oni to nisu, oni su šansa i što to prije shvatimo shvatimo svima će nam biti bolje. Iskoritimo šanse, koračajmo brže – istakao je Mirko Šarović.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini na početku svog izlaganja je napomenuo da mu je čast biti dio manifestacije čiji je moto misliti na budućnost.

-Mislim da je poruka koju treba odavdje poslati upravo ta da je budućnost ove zemlje svijetla, posebno u energetskom sektoru. Eksperti iz ove oblasti smatraju da se hidroenergetski potencijali Bosne i Hercegovine koriste samo 35%. Nema razloga da privreda Bsone i Hercegovine ne napravi iskorak upravo koristeći prirodne resurse. Jačanje energetske proizvodnje znači i jačanje privrede. Osim neiskorištenih resursa ova zemlja ima i neiskorišteno tržište za te resurse, a sve se to može prevazići njenom puno integracijom u regionalno i šire energetsko tržište. Završit ću pitanjem: Šta čekamo? – istakao je Valentin Inzko.

Nakon otvaranja u okviru konferencijskog dijela programa Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) je organizirala sesiju "Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa", na kojoj su govorii Marcin Scigan, regionalni program oficir za ove organizacije za jugoistočnu Evropu, koji je prezentirao Regionalnu inicijativu IRENA-e, Emanuele Bianco, program oficir IRENA-e koji je predstavio analizu tržišta obnovljive energije jugoistočne Evrope, dok je u okviru ove sesije rezultate 5. energetskog samita održanog u aprilu ove godine u Neumu, prezentirala Elma Haverić, USAID EIA.

Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, učesnicima će u tri dana ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, aktulenoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrana Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, biogasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.

Na ceremoniji otvaranja pored Mirka Šarovića i Valentina Inzka govorili su Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Haris Bašić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/gospodarske komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora ENERGA.

Ulaz na sajam koji se u Centru Skenderija u Sarajevu održava do 13. juna je besplatan, uz neophodnu registraciju na info pultu na ulazu u sajamski prostor.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.