Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Planirana izgradnja gasovoda od Bijeljine do Banjaluke i dvije elektrane

Ilustracija
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u okviru gasifikacije Republike Srpske koja će biti realizovana sa ruskom kompanijom Gasprom planirano da bude sagrađen primarni gasovod od Bijeljine do Banjaluke i dvije gasne elektrane.

- Sadržaji ranijeg projekta 'Južni tok' sada su reafirmisani i planirano je da se gradi primarni gasovod od Bijeljine do Banjaluke, a da se na toj relaciji izgrade dvije gasne elektrane - istakao je Dodik prenio je ATV.

On je naveo da je tokom razgovora o gasifikaciji Srpske, koje je imao za vrijeme nedavne posjete Rusiji, potvrđeno rusko učešće od 60% u tom projektu, a učešće Srpske od 40%, kao i da će Gasprom projektovati i vršiti kontrolu radova.

On je naglasio spremnost da sa Gaspromom bude napravljen bilo koji aranžman, a da Srpska dobije gasovod koji će imati mnogo uticaja na kvalitet života.

- Srpska može da uzme kredit da uđe u aranžman za gasovod, jer nema sredstava koje može da rezerviše da bi sa stanovišta učešća u vlasništvu mogla čekati nekih 20 godina da joj se ta sredstva vrate u vidu dividende - naveo je Dodik.

On je istakao da Srpskoj preostaje da prihvati partnere koji imaju sredstva, podsjetivši da Gasprom ima svoju banku putem koje finansira značajan dio zajedničkih projekata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.