Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH izvozi u EU 39% poljoprivrednih proizvoda - Deficit i dalje veći od 2 mlrd KM

Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)
BiH izvozi u EU 39% poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, 3 % ovih proizvoda izvozi u zemlje CEFTA-e, u Tursku oko 18%, u zemlje EFTA-e 2%, a u ostatak svijeta 6% poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, javlja Srna.

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je na današnjoj sjednici Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2014 - 2018. godine, prema kojoj je izvoz ovih proizvoda tokom proteklih godina do 2018. godine bilježio pozitivna kretanja i imao stalni trend povećanja, a vrijednost uvoza blago je smanjivana.

U informaciji se navodi da je deficit i dalje ostao veoma visok, te da još nije manji od 2 mlrd KM, kao i da je u prošloj godini ostvarena vrijednost izvoza od 828 mil KM, a uvoza 3 mlrd KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U ukupnoj trgovini BiH sa inostranstvom u 2018. godini, uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima udio oko 16%, dok je udio izvoza poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu tek oko sedam odsto.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti, ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, odnosno proizvodi od šećera i šećer, te proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, proizvodi mlinske industrije i meso.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja dodatnog protokola sedam o rješavanju sporova Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Cilj dodatnog protokola je unapređenje sistema rješavanja sporova između članica CEFTA-e i pružanje bolje mogućnosti zaštite legitimnih trgovinskih interesa zemalja.

Prijedlog osnova biće upućen u dalju proceduru Predsjedništvu BiH.

Savjet ministara usvojio je godišnji program za zaštitu potrošača u BiH za ovu godinu.

Riječ je o cjelovitom dokumentu koji kreira politiku zaštite potrošača, definiše prioritete, određuje mjere za njihovo ostvarenje u tom periodu, te utvrđuje nosioce aktivnosti za ispunjenje planiranih ciljeva i zadataka.

Na današnjoj sjednici donesena je i Odluka o dopuni tarife administrativnih taksi, kojom se prvi put uspostavlja registar i evidencija za duvansku industriju, čime se doprinosi uređenju ove privredne grane i suzbija crno tržište.

Visina takse je od 100 KM, koliko iznosi naknada za upis izvoznika, do 150.000 KM za upis uvoznika u Registar izvoznika i uvoznika duvanskih proizvoda ili za upis u Registar veleprodaje duvanskih proizvoda, dok za upis ili brisanje iz odgovarajućih registara visina taksi iznosi od 100 do 3.000 KM.

Savjet ministara je donio odluku o ovlaštenim tijelima za ocjenjivanje usaglašenosti za proizvode zaštićene oznakom porijekla, geografskog porijekla i garantovano tradicionalnog specijaliteta.

Donošenjem ove odluke omogućava se domaćim proizvođačima nesmetan proces zaštite oznaka prehrambenih proizvoda u BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.