NavMenu

PAŠALIĆ: Agrarna proizvodnja iznosiće 1,7 mlrd KM

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 10.06.2019. 15:44
Komentari
Podeli
Boris Pašalić (Foto: Ministarstvo poljoprivrede RS)Boris Pašalić
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodopriveede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će ove godine, prema procjenama, vrijednost poljoprivredne proizvodnje iznositi 1,7 mlrd KM, dok se ukupna vrijednost prehrambene industrije procjenjuje na 960 mil KM, što ukupno čini blizu 2,7 mlrd KM.

Pašalić je naglasio da poljoprivreda zajedno sa prehrambenom industrijom jedan od tri najvažnija sektora u strukturi ekonomije sa trendom povećanja i obima i vrijednosti proizvodnje.

Govoreći o isplati podsticaja, on je istakao da je još prije mjesec dana Ministarstvo isplatilo sve obaveze prema proizvođačima po osnovu podsticaja iz 2018. godine, a iz 2019. godine već je isplaćeno blizu 15 milKM, od ukupno 71 mil KM, koliko iznosi agrarni budžet za ovu godinu.

Pašalić kaže da će ukupan budžet za podsticaje u ovoj godini iznositi više od 190 mil KM, te da će prioritet biti kapitalna ulaganja, kako u poljoprivredi tako i u sanaciji hidromelioracionih sistema, ali i unapređenju poslovanja u ruralnom području. On ističe da je među prioritetima i zaštita domaće proizvodnje.

Prema njegovim riječima, u sektoru vodoprivrede, a naročito u oblasti sanacije hidromeloracionih sistema u posljednje tri godine uloženo je više nego u prethodnih deset.

- Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 215 mil KM. Do sada smo uradili 40 km zaštitnih nasipa, i to dijelom novih, oko 140 km obodne kanalske mreže, a regulacija vodotoka je rađena u dužini od 60 kilometara - naglasio je Pašalić.

On je dodao da je stvoren i finansijski okvir od 100 mil EUR za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije, čime je do sada obuhvaćeno 26 opština u Srpskoj i utrošeno oko 50 % raspoloživih sredstava.

Ono što poljoprivrednici očekuju, naglasio je Pašalić, jeste da im zakon da sigurnost u proizvodnji i plasmanu proizvoda na otvorenom tržištu i da ih učini konkurentim u odnosu na druge proizvođače, pa čak i ove iz EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.