Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.06.2019.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Robot zamjenjuje bolesno dijete u bečkoj školi

(Foto: YouTube)
Da korištenje nove tehnologije nije samo izvor zabave i loših stvari, pokazuje najnoviji primjer iz jedne bečke škole. Zahvaljujući robotu koji je škola uspjela nabaviti sredstvima i europskih fondova, Dominik, dječak koji boluje od raka, nastavu može pratiti od kuće i u stvarnom vremenu komunicirati s prijateljima iz razreda. prenosi ITCBusiness.

Na Dominikovu je tabletu instaliran program koji dječaku omogućuje da upravlja robotom koji se nalazi u učionici. Korištenje robota ne omogućuje mu samo da prati što se događa na nastavi, nego i da se javi za riječ. Robot to signalizira lampicom koja treperi. Dominikova učiteljica, Sylvia Wulz, ističe da rad s robotom jako dobro funkcionira. Čim Dominik poželi nešto reći ili pročitati, robot to pokaže. Ako učiteljica ne primijeti znak, ostala joj djeca to kažu i ona ga uključuje u razgovor.

Robot je proizvod norveškog startupa No Isolation koje digitalizaciju vidi kao mogućnost za ljude s otežanim kretanjem i drugim kroničnim bolestima. Procjenjuje se da u Austriji trenutno živi 190.000 kronično oboljele djece koja dosta vremena provode kod kuće ili u zdravstvenim ustanovama. Zbog toga propuštaju školsko gradivo, ali i gube kontakt s vršnjacima.

Svrha robota je kronično oboljeloj djeci i mladima omogućiti održavanje socijalnih kontakata i pružiti pomoć pri učenju. U Beču se zasad primjenjuje samo jedan primjerak tog robota, a hoće li se njegovo korištenje nakon tromjesečne testne faze nastaviti i proširiti i na ostale škole još je neizvjesno. Nabava 30 cm velikog robota, koji je nazvan AV1, iznosi 3.000 eura, a mjesečno održavanje i osiguranje stoje oko 80 eura.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.