Izvor: Poslovne novine | Ponedjeljak, 10.06.2019.| 10:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stotine kamera mjeriće brzinu na ključnim dijelovima hrvatskih autoputeva

Ilustracija (Foto: neopicture/shutterstock.com)
Ministarstvo unutarnjih poslova ovih dana počelo je postavljati 59 kamera za nadzor brzine na državnim cestama širom Hrvatske, a od sljedeće godine kamere će nadzirati brzinu i na gotovo 1000 km autocesta kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC).

U HAC-u su projekt uvođenja sistema za nadzor brzine na autocestama pokrenuli s MUP-om i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a idejno rješenje izradili su lani.

Krajem maja HAC je objavio javno nadmetanje za izradu izvedbenog projekta implementacije sistema za nadzor brzine na autocestama.

Procijenjena vrijednost te usluge je 975.000 kuna.

U HAC-u objašnjavaju da su projektom predviđena tri načina mjerenja brzine na autocestama na kojima je inače najviša dopuštena brzina 130 kilometara na sat.

Prvi je način mjerenje brzine u presjeku ceste odnosno tzv. tačkasto mjerenje. A to znači da će se na određenim lokacijama na autocesti, primjerice kod ulaza u tunele, na mostove i vijadukte ili kritične točke postaviti kamere koje će mjeriti brzinu vozila radarskom ili laserskom tehnologijom.

Mnogi vozači ne pridržavaju se ograničenja brzine prolaska kroz tunele i preko objekata na autocestama koja je uglavnom 100 kilometara na sat.

Drugi način bit će mjerenje brzine na dionici autoceste. To znači da će kamere biti postavljene između dviju tačaka, vjerojatno čvorova, a prosječna brzina utvrdit će se na osnovi vremena kojim je vozilo prošlo tu udaljenost.

Treći način nadzora brzine odnosi se na dijelove autoceste na kojima se privremeno obavljaju radovi. To znači da će postojati prenosive kamere koje će se postavljati na tim lokacijama i koje će mjeriti brzinu radarski ili laserski. U HAC-u objašnjavaju da vozači rijetko poštuju ograničenje brzine na mjestima radova.

Koliko će tačno kamera biti postavljeno na autoceste, na kojima sad brzinu kontroliraju policijski presretaći kobre, u HAC-u kažu da će na to pitanje dati odgovor izvedbeni projekt.

Procjenjuju da se radi o nekoliko stotina kamera. Izvedbeni projekt bi trebao biti gotov na jesen, a nakon toga slijedi nabavka tehnologije. Stoga u HAC-u očekuju da će kamere za nadzor brzine na prvim sektorima autocesta biti postavljene prije početka sljedeće turističke sezone.

Sredstva za provedbu tog projekta, pak, planiraju povući iz fondova EU. U toj tvrtki kažu da će sistem nadzora brzine izravno sve podatke proslijeđivati MUP-u i kazne će se automatski pisati i slati prekršiteljima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.