Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 10.06.2019.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pad u proizvodnji i prodaji vode na tržištu RS - Uzroci nelojalna konkurencija, nekvalitetna oprema i dr.

Ilustracija (Foto: monticello/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj je u 2018., kao i u ranijim godinama, zabilježen slab napredak u realizaciji ugovora za korištenje voda, potvrđeno je u izvještaju entitetske Komisije za koncesije, prenosi Fena.

Kod izvjesnog broja koncesionih preduzeća, koja se nalaze u komercijalnom radu, zabilježen je značajan pad u proizvodnji i prodaji vode na tržištu (Planinski studenac Osmaci).

Dva koncesiona preduzeća rade povremeno s minimalnim kapacitetom (Instel Čajniče, Kruna voda Mrkonjić Grad), potvrdili su iz Komisije.

Napominju i da postoje koncesiona preduzeća koja posjeduju izgrađene objekte i postrojenja za flaširanje vode, ali nisu ušla u komercijalnu proizvodnju, (Visokoalkalne vode - Aqua alca Derventa i Aqua life Sokolac).

Prema stavovima koncesionara, na negativno stanje u ovoj oblasti, utiče, prije svega, nelojalna konkurencija, nedostatak obrtnih sredstava, predimenzionisanost kapaciteta, nekvalitetna oprema za punjenje vode u boce i slično.

Komisija smatra da je u narednom periodu potrebno izvršiti ponovnu provjeru rada ovih koncesionih preduzeća na terenu, te precizirati mjere koje bi dovele do pozitivnih pomaka s ciljem realizacije ovih ugovora.

Smatraju i da je daleko veći broj dodijeljenih koncesija odnosi na energetski sektor, dok su ostale oblasti značajno manje, te da je neophodno preduzeti sistemske mjere za privlačenje potencijalnih investitora u deficitarnim koncesionim oblastima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.