Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 10.06.2019.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela prva faza potrage za naftom u FBiH - Britanski IHS Global i zvanično stručni konsultant za dodjelu koncesije

Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)
Vlada Federacije BiH je prije 15 dana potpisala Ugovor sa svjetskim gigantom u oblasti konsultiranja u energetskom sektoru, firmom IHS Global iz Londona, koja je izabrana na međunarodnom tenderu za stručnog konsultanta. Oni će pomoći bh. vlastima da pripreme tender za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH, prenosi Avaz.

Potpisivanjem Ugovora i dodjelom posla Britancima, faktički je već započela prva faza utrke za crnim zlatom na područje Bosne i Hercegovine. Ranija su istraživanja pokazala da se najveća nalazišta kriju na području Dinarida, ali i tuzlanskog bazena.

Iako je odabir konzultanta trajao skoro tri godine, federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić rekao je za Avaz da se u Federaciji prvi put realizira projekt istraživanja nafte i plina putem koncesije, ali da su istraživanja ovih energenata veoma kompleksna, finansijski zahtjevna i veoma rizična, pogotovo uzimajući u obzir stepen istraženosti ovih prostora u odnosu na druge države, kako u okruženju tako i šire.

- Međutim, dosadašnji geološki podaci i njihova analiza u okruženju i dalje ukazuju na perspektivnost našeg prostora za postojanje ekonomski interesantnih rezervi nafte i plina - kaže Džindić.

- Naftna kompanija koja potpiše ugovor će ulaganjem vlastitih sredstava vršiti istražne radnje na prostoru Federacije BiH i utvrditi postojanje ekonomski interesantnih rezervi radi eksploatacije. Ukoliko se otkriju interesantne rezerve nafte i plina, naftne kompanije u skladu sa zakonskom regulativom i ugovorom pokrenut će eksploataciju na određenom prostoru - smatra Džindić.

Ukoliko se, kako kaže, pronađu ekonomsko isplativa otkrića nafte i plina na prostoru Federacije BiH, konačan dogovoreni model ugovora bi se trebao realizirati na vremenski period od 25 godina, na zadovoljstvo i Federacije BiH i strane naftne kompanije.

Period pružanja konsultantskih usluga je 16 mjeseci i on uključuje i fazu pružanja usluga koje se odnose na pripremu i organiziranje promocije Federacije BiH, pripremu tenderske dokumentacije, organiziranje i raspisivanje međunarodnog javnog poziva za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, ali i izradu preporučenih modela ugovora i fiskalnih parametara optimalnih sa stanovišta njihovog utjecaja na kratkoročni - dugoročni privredni razvoj.

Nakon prve faze, ocijenio je, slijedi period pripreme ponuda od naftnih kompanija u trajanju od šest mjeseci. - Druga faza usluga uključuje pružanje stručne pomoći prilikom evaluacije ponuda, priprema strategije pregovora, organizacija i vođenje pregovora s naftnim kompanijama s izradom konačnog prijedloga ugovora, pregovori sa zainteresiranim naftnim kompanijama i izrada konačnog ugovora. Maksimalno predviđeno trajanje i druge faze je šest mjeseci. -

Naftna kompanija Shell koja je prije četiri godine bila zainteresirana za istraživanje nafte na području FBiH, namjeravala je u istraživanje uložiti 700 miliona dolara. Oni su najavili da bi jedna bušotina mogla koštati i do 75 mil USD.

Međutim, prije četiri godine povukli su se iz pregovora s Vladom FBiH, iako su imali potpisan sporazum. To su pravdali činjenicom da se okreću novim nalazištima u Europi i da im BiH nije više zanimljiva. Četiri firme poslale zahtjeve Francuski naftni gigant Total najavio je da je spreman uložiti i do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH.

Total je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 mlrd USD a i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta. Total je i treća naftna kompanija, poslije Key Petroleuma iz Australije i Spectruma iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja Shella iz BiH pojavila u utrci za ovaj posao.

Sve ove firme poslale su zahtjeve Vladi FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.