NavMenu

Zenica planira da zabrani ulazak kamiona u centar grada

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 10.06.2019. 08:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: A. and I. Kruk/shutterstock.com)Ilustracija
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice gradonačelnik Fuad Kasumović najavio je da će podnijeti inicijativu o zabrani ulaska kamiona i šlepera u centar grada.

Kako je on izjavio Zenica generalno ima problem s ulaskom kamiona za snabdijevanje u gradsku zonu, prenosi Avaz.

- Grad ima Komisiju za saobraćaj, kojima sam prije nepunu godinu dao da u saradnji sa Službom za urbanizam i komunalne poslove naprave prijedlog zabrane ulaska kamiona u centralnu zonu grada. On je gotov i upućen je Gradskom vijeću – kaže on.

Najveći problem, napominje, jeste oštećenje puteva u jezgru grada, koje želi zaustaviti i očekuje da će ovaj prijedlog naići na podršku vijećnika.

- Saobraćanje kamiona i šlepera kroz grad za posljedicu ima oštećenje puteva, čemu se, konačno, jednom treba stati ukraj. Stoga ću već na narednoj redovnoj sjednici uvrstiti to kao tačku dnevnog reda i nadam se da će se donijeti takva odluka - ističe Kasumović.

Napominje da je vrijeme da, baš kao što su to učinili i pojedini gradovi, Zenica kao četvrti grad u državi uradi takvo nešto.

Dva cilja

- Ovom zabranom želimo postići dva cilja. Da veliki distributeri počnu praviti distributivne centre van grada, gdje će se, automatski, odmah upošljavati ljudi. Također, grad će, kao u svim normalnim gradovima svijeta, dozvoliti saobraćaj malim dostavnim vozilima koja će snabdijevati velike centre, prodavnice... – zaključio je Kasumović.

Uništene i šetnice

Osim gradskih saobraćajnica, Kasumović naglašava da su uništene i šetnice, zbog čega se kamionski transport pod hitno treba dislocirati van grada.

- Gradske šetnice su uništene, granitne ploče su, također, popucale, pa smo primorani svake godine ulagati novac za njihovu sanaciju. To nije od ljudi koji hodaju, nego od dostavljača. Tako da želimo staviti tačku na to i zabraniti kamionima da saobraćaju centrom – poručuje Kasumović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.