NavMenu

Kia razvija sistem kontrole performansi električnih vozila

Izvor: Energetika.ba Nedjelja, 09.06.2019. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)Ilustracija
Hyundai Motor Group, čiji dio je i Kia, predstavila je sistem, koji ocjenjuje bruto masu lakih dostavnih električnih vozila u skladu s tim optimizira performanse. Radi se o prvom ovakvom sistemu u automobilskoj industriji, koji koristi senzore ubrzanja za optimiziranje podešavanja vozila s obzirom na procjenu bruto mase vozila. Grupacija razmišlja o upotrebi ove tehnologije kod novih lakih dostavnih električnih vozila.

Izračunavanje najveće dozvoljene mase vozila tokom vožnje znači da se okretni moment električnog vozila prilagođava s ciljem dostizanja što veće što veće pređene razdaljine – maksimalnog iskorištenja procjenjenog preostalog dometa. To smanjuje eventualno proklizavanje točkova i posljedično manje trenja, kada vozilo prevozi manje tereta, čime se povećava komercijalna učinkovitost.

Nova tehnologija omogućava i prilagođavanje okretnog momenta topografiji – s obzirom na bruto masu vozila prilagođava količinu okretnog momenta, koja je potrebna za vožnju uzbrdo, što preduzetnicima omogućava smanjenje troškova povezanih s vozilom.

- U grupaciji razvijamo ovu tehnologiju, jer smo svjesni potrebe za drugačijim pristupom, kada se radi o komercijalnoj upotrebi električnih vozila - rekao je Chae Mo Yang, vođa odjeljenja za razvoj ekološki prihvatljivijih tehnologija.

- Spremamo se za budućnost u kojoj ćemo moći ponuditi dostavna električna vozila, koja će optimalno djelovati u bilo kojim uslovima na cesti i bez obzira na masu tereta koji prevoze. I ne samo to – ova vozila će imati i vrlo niske troškove poslovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.