Izvor: Energetika.ba | Nedjelja, 09.06.2019.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kia razvija sistem kontrole performansi električnih vozila

Ilustracija (Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com )
Hyundai Motor Group, čiji dio je i Kia, predstavila je sistem, koji ocjenjuje bruto masu lakih dostavnih električnih vozila u skladu s tim optimizira performanse. Radi se o prvom ovakvom sistemu u automobilskoj industriji, koji koristi senzore ubrzanja za optimiziranje podešavanja vozila s obzirom na procjenu bruto mase vozila. Grupacija razmišlja o upotrebi ove tehnologije kod novih lakih dostavnih električnih vozila.

Izračunavanje najveće dozvoljene mase vozila tokom vožnje znači da se okretni moment električnog vozila prilagođava s ciljem dostizanja što veće što veće pređene razdaljine – maksimalnog iskorištenja procjenjenog preostalog dometa. To smanjuje eventualno proklizavanje točkova i posljedično manje trenja, kada vozilo prevozi manje tereta, čime se povećava komercijalna učinkovitost.

Nova tehnologija omogućava i prilagođavanje okretnog momenta topografiji – s obzirom na bruto masu vozila prilagođava količinu okretnog momenta, koja je potrebna za vožnju uzbrdo, što preduzetnicima omogućava smanjenje troškova povezanih s vozilom.

- U grupaciji razvijamo ovu tehnologiju, jer smo svjesni potrebe za drugačijim pristupom, kada se radi o komercijalnoj upotrebi električnih vozila - rekao je Chae Mo Yang, vođa odjeljenja za razvoj ekološki prihvatljivijih tehnologija.

- Spremamo se za budućnost u kojoj ćemo moći ponuditi dostavna električna vozila, koja će optimalno djelovati u bilo kojim uslovima na cesti i bez obzira na masu tereta koji prevoze. I ne samo to – ova vozila će imati i vrlo niske troškove poslovanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.