Izvor: Indikator | Nedjelja, 09.06.2019.| 17:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sukob Google-a i Huaweija može uticati na tržište opreme za 5G mrežu - U BiH jedino HT Eronet vjeran Ericssonu

(Foto: hxdyl/shutterstock.com )
Teško je dati odgovor kako će se okončati globalni megasukob između američke vlade i kineskog diva Huaweija, no ako se situacija bude zaoštravala oko uvođenja 5G tehnologije, onda će imati i golemog odraza na telekomunikacijsko tržište u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH, a prenosi Indikator.

Naime, dva mobilna operatora m:tel i BH Telecom koriste upravo prijenosnu tehnologiju kineskog proizvođača, dok je jedino mostarski telekom operator HT Eronet ostao vjeran Ericssonu s kojim decenijama sarađuje. Kako su potvrdili iz te kompanije na upit Večernjaka postoje li prijetnje za sigurnost korisnika, što je ključna poruka nakon poruka u telekomunikacijskome ratu, iz Eroneta su naveli kako je ova kompanija uvođenjem 4G, odnosno opreme koja je i "5G ready", sposobna za prelazak na petu generaciju mobilne telefonije.

- HT Eronet kontinuirano prati i ispunjava sve industrijske standarde u cilju zadovoljenja svih sigurnosnih aspekata, a sve kako bi naši korisnici imali najvišu razinu zaštite od potencijalnih sigurnosnih prijetnji - naveli su iz HT-a Mostar.

Pri tome su objasnili kako su posvećeni da korisnicima zajamče uslugu na najvišoj razini.

- Dobavljač i implementator HT-ove opreme u radijskoj pristupnoj mreži, 4G oprema, koja je ujedno i 5G-ready" jest Ericsson kao renomirani proizvođač opreme iz EU-a te zajednički poduzimamo sve aktivnosti kako bi korisnici usluga HT Eroneta imali najvišu kvalitetu usluge u tehničko-tehnološkom smislu, a s druge strane kako bi bili zadovoljeni najviši EU sigurnosni standardi, a pogotovo oni koji se tiču sigurnosti i privatnosti komunikacija - navodi se u odgovoru iz ove kompanije.

Iz BH Telecoma i m:tela nisu za Večernji list komentirali identično upućene upite.

Uz Huawei prijenosnu opremu, korisnike jednako zanima i što će se događati s onima koji su kupili mobilne uređaje ove kompanije koji su posljednjih godina postali hit zbog visokih performansi, ali i razmjerno niskih cijena.

Google i njegova Play usluga pak su najavili da bi mogli zaustaviti pristup korisnicima Huawei mobilnih uređaja, ali i nadogradnju operativnog sistema Android koji pokreće najveći broj današnjih pametnih mobilnih uređaja. U Eronetu-u nisu mogli odgovoriti na upit je li smanjeno zanimanje za Huawei mobilne uređaje.

- Naravno da jedan dio korisnika HT ERONET usluga posjeduje Huawei i Honor uređaje. Za sada ne bismo govorili o smanjenom zanimanju za Huawei uređaje, već bismo više govorili o pojačanim upitima u smislu dostupnosti Google usluga i ažuriranja Android OS-a - naveli su iz Eroneta.

Pritom su objasnili da je službeni zastupnik kompanije Huawei za područje BiH najavio nastavak pružanja sigurnosnih ažuriranja i usluga za sve postojeće Huawei i Honor pametne telefone i tablete, kako one koji su već prodani tako i za one uređaje koji su još na zalihama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.