NavMenu

Pijemo vodu iz Južne Koreje i Vijetnama - Domaći proizvođači kvalitetom konkurišu uvoznicima, ali ne i marketinški

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.06.2019. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: hedgehog94/shutterstock.com)
Iz godine u godinu uvoz vode u Bosnu i Hercegovinu raste i u posljednjih malo više od šest godina uvezeno je 776 mil KM tečnosti koja život znači.

Tako smo, recimo, 2013. uvezli vode u vrijednosti 120 mil KM, a 2018. - 154 mil KM.

Ako je za utjehu, rastao je i izvoz vode iz BiH, koji se u prosjeku kreće od 25 do 56 mil KM godišnje, tako da se samo na vodu iz BiH odlije oko 100 mil KM.

- Domaći proizvođači kvalitetom sigurno mogu konkurisati uvoznicima, ali pitanje je mogu li marketinški. Veliki brendovi su već pozicionirani na tržištima regiona i Evrope i jako je teško na ta tržišta ući - rekao je Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista SWOT.

Što se tiče uvoza, Bosna i Hercegovina najviše vode već godinama uvozi iz Srbije, zatim Hrvatske, Slovenije, Kosova, Italije...

Ono što je posebno zanimljivo jeste da smo vodu uvozili i iz Brazila, Južne Koreje pa i Tajlanda i Vijetnama, odakle nam je stigla voda vrijedna malo manje od 1.000 KM. Od daljih zemalja, vodu nam je stizala u manjim količinama i iz Malezije, Čilea, ali i iz Turske, odakle smo uvezli vode vrijedne više od milion KM, a sa druge strane izvozili godišnje tek nekoliko stotina KM.

Kada je u pitanju izvoz, poslije Hrvatske, najviše vode izvezemo u Crnu Goru, a dobar dio izvezemo i u Ujedinjene Arapske Emirate.

U ovom trenutku tržište flaširane vode u Evropi, ali i svijetu, raste velikom brzinom i prema određenim instraživanjima za samo nekoliko godina, u razvijenim zemljama, potrošnja flaširane vode po stanovniku se udvostručila.

Evropska unija ovo je prepoznala kao problem i svojom direktivom od prošle godine umjesto flaširanoj dala je prednost vodi iz vodovoda, koja je daleko jeftinija i u većini slučajeva kvalitetnija od flaširane. Na ovaj način, odnosno promovišući javne česme i vodu, EU planira potrošačima uštedjeti gotovo 600 mil EUR godišnje, a svojom direktivom, osim promocije javnih vodovoda i vode iz česme, Evropa je poručila da je to u interesu javnog zdravlja i zaštite okoline, s obzirom na to da su flašice od vode trenutno najbrojniji plastični predmeti za jednokratnu upotrebu.


Da je potražnja za flaširanom vodom velika u BiH, pokazuje i nedavna činjenica da je prodaja drastično skočila nakon informacije na društvenim mrežama da voda za piće u Banjaluci nije ispravna, uprkos uvjeravanju nadležnih da to nije tačno.

- Voda iz vodovoda u BiH je na zavidnom nivou i kada bi se gladala potrošnja mi smo tu u daleko povoljnijem položaju nego zemlje Evropske unije. Teško je prognozirati, ali vrlo je vjerovatno da će potrošnja vode kod nas rasti uprkos direktivi Evropske unije, jer s jedne strane imamo akcije i promociju javne vode, a s druge marketinške kampanje o zdravoj flaširanoj vodi i nije teško zaključiti kako će se stvari kretati - rekao je Šegrt.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.