Izvor: Nezavisne novine | Petak, 07.06.2019.| 13:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pijemo vodu iz Južne Koreje i Vijetnama - Domaći proizvođači kvalitetom konkurišu uvoznicima, ali ne i marketinški

(Foto: hedgehog94/shutterstock.com )
Iz godine u godinu uvoz vode u Bosnu i Hercegovinu raste i u posljednjih malo više od šest godina uvezeno je 776 mil KM tečnosti koja život znači.

Tako smo, recimo, 2013. uvezli vode u vrijednosti 120 mil KM, a 2018. - 154 mil KM.

Ako je za utjehu, rastao je i izvoz vode iz BiH, koji se u prosjeku kreće od 25 do 56 mil KM godišnje, tako da se samo na vodu iz BiH odlije oko 100 mil KM.

- Domaći proizvođači kvalitetom sigurno mogu konkurisati uvoznicima, ali pitanje je mogu li marketinški. Veliki brendovi su već pozicionirani na tržištima regiona i Evrope i jako je teško na ta tržišta ući - rekao je Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista SWOT.

Što se tiče uvoza, Bosna i Hercegovina najviše vode već godinama uvozi iz Srbije, zatim Hrvatske, Slovenije, Kosova, Italije...

Ono što je posebno zanimljivo jeste da smo vodu uvozili i iz Brazila, Južne Koreje pa i Tajlanda i Vijetnama, odakle nam je stigla voda vrijedna malo manje od 1.000 KM. Od daljih zemalja, vodu nam je stizala u manjim količinama i iz Malezije, Čilea, ali i iz Turske, odakle smo uvezli vode vrijedne više od milion KM, a sa druge strane izvozili godišnje tek nekoliko stotina KM.

Kada je u pitanju izvoz, poslije Hrvatske, najviše vode izvezemo u Crnu Goru, a dobar dio izvezemo i u Ujedinjene Arapske Emirate.

U ovom trenutku tržište flaširane vode u Evropi, ali i svijetu, raste velikom brzinom i prema određenim instraživanjima za samo nekoliko godina, u razvijenim zemljama, potrošnja flaširane vode po stanovniku se udvostručila.

Evropska unija ovo je prepoznala kao problem i svojom direktivom od prošle godine umjesto flaširanoj dala je prednost vodi iz vodovoda, koja je daleko jeftinija i u većini slučajeva kvalitetnija od flaširane. Na ovaj način, odnosno promovišući javne česme i vodu, EU planira potrošačima uštedjeti gotovo 600 mil EUR godišnje, a svojom direktivom, osim promocije javnih vodovoda i vode iz česme, Evropa je poručila da je to u interesu javnog zdravlja i zaštite okoline, s obzirom na to da su flašice od vode trenutno najbrojniji plastični predmeti za jednokratnu upotrebu.

Da je potražnja za flaširanom vodom velika u BiH, pokazuje i nedavna činjenica da je prodaja drastično skočila nakon informacije na društvenim mrežama da voda za piće u Banjaluci nije ispravna, uprkos uvjeravanju nadležnih da to nije tačno.

- Voda iz vodovoda u BiH je na zavidnom nivou i kada bi se gladala potrošnja mi smo tu u daleko povoljnijem položaju nego zemlje Evropske unije. Teško je prognozirati, ali vrlo je vjerovatno da će potrošnja vode kod nas rasti uprkos direktivi Evropske unije, jer s jedne strane imamo akcije i promociju javne vode, a s druge marketinške kampanje o zdravoj flaširanoj vodi i nije teško zaključiti kako će se stvari kretati - rekao je Šegrt.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.