NavMenu

Uporna kiša ugrozila sav rod - Štetu pretrpjeli i stočari zbog problema s prvim otkosima djeteline

Izvor: Nezavisne novine Petak, 07.06.2019. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: g-stockstudio/shutterstock)Ilustracija
Kiša koja pada već mjesec dana i poplave uništile su većinu povrća, voća i usjeva, žale se poljoprivrednici u BiH, te ističu da će se tek vidjeti kako će se nastala šteta odraziti na ukupan rod i na samu zaradu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih priozvođača RS, kaže da su štetu pretrpjeli i stočari, jer su imali problem s prvim otkosima djeteline.

- Imamo područja koja su, pogođena poplavama, bila potpuno uništena, zatim mjesta gdje je prekomjerna vlaga djelimično uništila rod podzemnih kultura, ali i ječma i pšenice. Pšenica je trenutno prilično stabilna kod onih poljoprivrednih proizvođača koji su na vrijeme reagovali sa zaštitom lista i klasa, te nema nekih zaraza - kaže Marinković.

Prema njegovim riječima, zbog vjetra i kiše ima dosta poleglog klasja pšenice i tu će biti zabilježeno smanjenje prinosa, ali i kvaliteta.

- Kada je u pitanju kukuruz, usjevi su u stagnaciji, oni koji su posađeni u prvoj, ali i u zadnjoj dekadi aprila. Kukuruz bi sada trebalo da bude visine 70 ili 80 cm, a on je trenutno 30 do 40 cm, što će u krajnjem ishodu imati smanjenje prinosa - ističe on.

Dodaje da i plastenička proizvodnja kasni jer nema dovoljno sunčeve svjetlosti pa biljke ne formiraju plodove, ne cvjetaju i ne sazrijevaju na vrijeme.

Kod voćara je prilično uništen rod trešnje i višnje i zbog toga je cijena visoka.

- Prema svim prognozama očekuju nas izuzetno toplo ljeto i zima. Ako se to obistini, uz trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, ne piše nam se dobro. U narednih nekoliko dana najavljene su temperature više od 30 stepeni i to su uslovi za razvoj patogenih bolesti, pa tako pšenica koja se "vukla" dosad ima ogromne šanse da oboli ili da doživi toplotni udar - pojasnio je Marinković za Nezavisne.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, istakao je da je voće zbog velikih količina padavina, ali i hladnoće pretrpjelo štetu koju nisu mogli ni zamisliti.

- Trešnje nećemo imati na našem tržištu onoliko koliko je trebalo da je bude, jer je popucala zbog ogromne količine vlage, a mnoge ranije sorte uništili su niske temperature odnosno mraz - kaže Dojčinović.


Proizvođači jagoda su, dodaje, pretrpjeli ogromnu štetu zbog prekomjerne količine vlage.

- Malina je sada u početnoj fazi berbe. Njoj nisu u prilog išle ni one niske temperature ni padavine, a neće ni sada najavljene visoke temperature, tako da se i tu očekuje velika šteta - pojasnio je Dojčinović i dodao da su štetu pretrpjele i kruške, jabuke, ali i šljive, kojih neće biti ni za pojesti.

Nedžad Bićo, koordinator Udruženja poljoprivrednika u BiH, rekao je da je stanje od kako je počela padati kiša katastrofalno te da je to, može se reći, dotuklo poljoprivredne proizvođače.

- Dobar dio usjeva koji je bio pogođen poplavama će propasti i sve će se morati preorati, presijati, ali sada je pitanje ko će to od poljoprivrednika uopšte raditi, jer kod nas nema podsticaja. I tamo gdje nije bilo poplava, ogromna je vlaga u zemlji, tako da i ono što je zasijano sporo raste i napreduje, ali i trune u zemlji - kazao je Bićo.

Dodao je da je i led koji je u srijedu padao u Sarajevu oštetio mnogo usjeva i voće, ali da se ne može još prognozirati kolika je šteta.

- Pitanje je kakvog će biti kvaliteta oni usjevi koji ostanu - zaključio je Bićo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.