Izvor: Tanjug | Petak, 07.06.2019.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren turističko rekreativni kompleks u Ribarskoj banji - Srbija planira i ozbiljne investicije na Jastrepcu

(Foto: Specijalna bolnica Ribarska banja)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić otvorio je 5. juna novi turističko rekreativni kompleks u Ribarskoj banji, o kome je eKapija nedavno pisala, a koji je finansiran sopstvenim sredstvima Specijalne bolnice za rehabilitaciju u vrijednosti od 100 miliona dinara.

Novi turističko rekreativni kompleks Samar se sastoji od sportskih terena, akva-parka i bazena sa termalnom vodom.

- Malo je ovakvih primjera u Srbiji, jer je najlakše tražiti od države, a ovo je primjer dobre prakse na koji način se sredstva zarađena u turizmu vraćaju za razvoj turističke infrastrukture - istakao je Ljajić tom prilikom.

Ljajić je rekao da je Ribarska banja prepoznata kao budući mogući centar zdravstvenog, velnes i spa turizma za ovaj dio Srbije, ali i da ova banja predstavlja dio jedinstvene turističke ponude sa Jastrepcem.

- To znači da na sve načine moramo da povežemo Ribarsku banju i Jastrebac kao zajednički turistički proizvod - istakao je on.

Ljajić je ukazao i da država planira ozbiljne investicije na Jastrepcu, tako da avantura park koji je nedavno otvoren na ovoj planini predstavlja samo početak ozbiljnih ulaganja.

- Sva ova ulaganja će poslati jasnu poruku da država na ovom području ima ozbiljne planove, tako da će samim tim i privatni sektor dobiti podstrijek za investicije - dodao je Ljajić.

Takođe, podsjetio je na pokazatelje Svjetskog savjeta za turizam i putovanja u kojima se navodi da banjski turizam predstavlja najveći potencijal koji Srbija ima u turizmu. Naveo je da su velnes, spa i zdravstveni turizam na globalnom planu vodeća grana u cijelom sektoru turizma i da rastu skoro duplo brže od ostalih vidova turizma.

Govoreći o postupku privatizacije, Ljajić je rekao da je u toku nova procjena vrijednosti banja, kao i da će u daljem razvoju banjskog turizma u Srbiji biti očuvan zdravstveni segment. On je izjavio da Srbija želi da zadrži zdravstvenu komponentu banjskog turizma, iako su neke zemlje potpuno prešle na velnes i spa turizam.

Ljajić je najavio da će poslije drugog neuspjelog poziva za privatizaciju Kuršumlijske banje, biti oglašena i treća prodaja za 60% od procijenjene vrednosti banje, kako predviđa Zakon o javnoj svojini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.