NavMenu

Vlada Federacije utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o koncesijama

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.08.2009. 09:04
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH je na sjednici 19.08.2009. godine utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, koji predstavlja usklađivanje postojećeg zakona sa, u međuvremenu donesenim propisima u Federaciji BiH, a izraz je i potrebe preciznijeg definiranja pojedinih rješenja u skladu sa dosadašnjom praksom, posebno u pogledu nadležnosti za davanje koncesija u pojedinim oblastima.

Tako se, u skladu sa zakonima o obrtu i o privrednim društvima, koji predviđaju da se istom privrednom djelatnošću mogu baviti pravna i fizička lica, omogućuje dodjeljivanje koncesija fizičkim licima koja imaju registriran obrt.

Najviše izmjena odnosi se na predmet koncesija i korištenje zakonskih termina za određene pojmove, posebno u oblasti prometa i komunikacija, zatim energetske objekte za koje je nadležnost davanja koncesije stavljena u ovisnost od snage objekta i omogućavanje koncesije za korištenje lovstva.

Posebno je regulisana izgradnja i korištenje energetskih objekata instalisane snage veće od jedan MW tako što je predviđeno da o njihovoj koncesiji odlučuje Vlada FBiH. Ona, također, odlučuje o dodjeli koncesije na hidroakumulaciju ako je njeno korištenje u funkciji objekta čije građenje odobrava federalni nadležni organ uprave, što je nova tačka ugrađena u zakonska rješenja.

Prijedlogom zakona sveobuhvatno se definišu predmeti koncesije za distribuciju energetskih medija i to podjednako za gasove, tekućine i električnu energiju, a na prijedlog Doma naroda Parlamenta FBiH ponovo su kao predmet koncesije uvrštene šume i šumsko zemljište.

Kao novi predmeti koncesije uvrštena je izgradnja i/ili korištenju objekata za saobraćaj u mirovanju (podzemne i nadzemne garaže i parking mjesta), kao i to da se, radi obavljanja privrednih djelatnosti, pod koncesiju može dati reciklaža metalnih i nemetalnih otpadaka i ostataka, kao djelatnost od općeg interesa.

Poseban dio predloženih izmjena i dopuna odnosi se na Komisiju za koncesije, odnosno na utvrđivanje njenog statusa kao samostalnog pravnog lica, što do sada nije bilo definirano. Članove Komisije imenuje Parlament FBiH na prijedlog Vlade FBiH, pa Komisija za svoj rad odgovara Parlamentu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.