Izvor: eKapija | Petak, 07.06.2019.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS ustupila Crnoj Gori softver za vođenje cijena registra nepokretnosti

Bosiljka Predragović i Dragan Kovačević
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) ustupiće softver za vođenje registra cijena nepokretnosti Upravi za nekretnine Crne Gore kako bi registar kakav se vodi u Republici Srpskoj bio uspostavljen i na području Crne Gore.

Ugovor o regulisanju načina isporuke i uslova korištenja softverskog rješenja potpisali su 6. juna 2019. godine u Banjaluci, direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović i direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević.

Ugovor je potpisan na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske o ustupanju navedenog Upravi za nekretnine Crne Gore.

Podsjećamo da registar cijena nepokretnosti Republike Srpske vodi RUGIPP, a da registar sadrži podatke koji se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti. Registru cijena nepokretnosti moguće je pristupiti putem internet strance RUGIPP-a.

Na osnovu podataka registra cijena nepokretnosti izrađuju se planovi i izvještaji neophodni za praćenje tržišta i procjenu vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procijenitelja, te druge javne svrhe određene zakonom kao što su eksproprijacije, porez na nasljeđe i poklon, kreiranje politike upotrebe zemljišta, hipotekarni krediti, a sve u svrhu obezbjeđenja transparentnog i stabilnog tržišta nepokretnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.