NavMenu

Kako se o kvalitetu sira brinu u EU?

Izvor: Agromedia Petak, 07.06.2019. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Sir se na našim prostorima puno koristi, ali se o njegovom kvalitetu i vrstama malo zna. Osim proizvođača sira, o tome bi trebalo da brine još neko, a u nekim zemljama Evropske unije postoje osobe koje imaju samo to zaduženje.

Kada sirar (fromager ili cheese maker) napravi sir, preuzima ga affineur, koji se stara o zrenju ove namirnice. Zatim sir ide u ruke cheese mongera ili case specialista, koji dalje nude kupcima u specijalizovanim radnjama gotov proizvod. I oni nastavljaju da njeguju sireve, koji se čuvaju u odgovarajućim uslovima, jer zahtjevaju adekvatan stepen vlage i temperature. Za razliku od njih, u našim marketima sirevi se čuvaju u frižiderima ili plastici.

Faza zrenja je presudna za kvalitet krajnjeg proizvoda. Moguće je da se odvija na drugom mjestu od faze formiranja sira u kolutove, jer ne posjeduju svi sirari odgovarajuće podrume ili pećine u kojima sir zri.

Affineur dolazi kod fromagera, odabira kolutove koji su formirani bez greške i prenose ih u odgovarajuća mjesta na kojima godinama kontrolišu zrenje sira.


Herme Mons u Francuskoj, Rolf Beller u Švajcarskoj, Beppino Occelli u Italiji i Betty Koster u Holandiji cijenjeni su affineuri i zna se da su sirevi o kojima se se oni starali prve klase.

Ako sir kupe restorani, koji prave svoju selekciju sireva, o rukovanju, probi, pripremi, serviranju, predlogu o uparivanju i prezentovanju sireva gostu brine se executive chef d'cheese. Čak je poslednjih godina trend da se i zrenje sira odvija u posebnim uslovima u restoranima koji su se opredijelili za to da imaju svoju vrstu sira.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.