NavMenu

Kompanija Damiba nudi usluge termovizijskog i termografskog snimanja sa kopna i iz vazduha

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.06.2019. 15:23
Komentari
Podeli
Na nedavno završebnom Međunarodnom sajmu tehnike i tehičkih dostignuća u Beogradu svoju ponudu predstavila je i kompanija Damiba trade, koja se bavi uslugama snimanja termovizijskim kamerama FLIR Systems-a najnovije generacije, kao i izradom pratećih izveštaja i termografskih analiza u FLIR softverskim paketima.

Kompanija je osnovana 2002. godine u saradnji sa menadžerima američke grupacije FLIR, u cilju promocije i prodaje termovizijskih kamera ove američke kompanije. Od prvog momenta Damiba je zastupnik FLIR kompanije u Srbiji, a kako je za eKapiju rekao Vladimir Babić, direktor te kompanije, u početku taj posao nije bio nimalo lak.

- U to vrijeme fenomen termovizije bio je potpuno nepoznat. I danas se dešava da nam na štand dolaze klijenti koji nisu čuli za termografiju i termoviziju, pa je Sajam tehnike i tehničkih dostignuća uvek dobra prilika, kako da se sretnemo sa našim partnerima i klijentima, tako i da sprovedemo malu obuku onima koji nisu upoznati sa našim tehnologijama - rekao je za eKapiju Vladimir Babić.

Kako je istakao, Damiba danas radi gotovo celokupan program kompanije FLIR.

- Proizvodni program razlikuje se prema krajnjoj namjeni. Riječ je o infracrvenoj tehnologiji, nemjernoj i mjernoj termoviziji, kamerama za mjerenje temperature. Ono što je novo i što smo predstavili na Sajmu tehnike jesu termovizijski dronovi. Naime, FLIR je ušao u posao sa kompanijom DJI nudeći complete u kojima ključnu stvar čine kamere. Namjera je bila da se FLIR kamere podignu u vazduh i to je ovom saradnjom potignuto. Naš target za ovu tehnologiju su ljudi koji žele termoviziju iz vazduha - kaže Babić za naš portal.

FLIR kamera (Foto: Dragana Obradović)FLIR kamera
Babić kaže da je novina i ulazak kompanije Damiba u "security" segment.

- U mogućnosti smo da ponudimo kompletna rješenja za nadzor, te nadzor strateških objekata, takozvane termalne ograde. To su sistemi koji se lako integrišu sa već postojećim sistemima, zato što imaju zajedničke protokole. Zanimljiv je i naš vojni program koji ćemo prikazati na Sajmu vojnog naoružanja i opreme Partner, a nakon toga ćemo biti i na Sajmu bezbjednosti iSEC u oktobru ove godine - kaže Babić.

Kompanija Damiba je jedan od osnivača Klastera bespilotnih letjelica koji okuplja profesionalne letače bespilotnim letjelicama i one koji se bave razvojem ovakvih uređaja.

- Na Sajmu tehnike prikazali smo bespilotnu letjelicu DJI Matrice 210 sa duplom kamerom - video i termovizija Zenmuse XT2. Riječ je o novoj letelici, lansiranoj prije nekoliko meseci. FLIR radi kamere za ove letjelice, pa ako neko želi cijeli komplet radimo ga u okviru DJI platforme kao FLIR komplet, a ako klijent već posjeduje svoju bespilotnu letelicu, onda možemo da ponudimo i po potrebi da damo rješenje za ugradnju samo termovizijske ili duple kamere za tog klijenta - kaže sagovornik eKapije.

Letelica DJI Matrice 210 sa duplom kamerom (Foto: Dragana Obradović)Letelica DJI Matrice 210 sa duplom kamerom
Babić naglašava da Damiba radi i industrijski program, u okviru kog osim prodaje, klijentima nude usluge termografije mjernim kamerama, te upravljanje procesima pomoću termovizijskih kamera kroz FLIR automation program.

- Tržištu zaista možemo da ponudimo mnogo toga. Radimo i edukacije za termoviziju, termografiju putem FLIR međunarodno priznatih kurseva koji traju nedelju dana, u okviru kojih radimo teoriju termografije, praktične vežbe u laboratoriji i rad sa softverima FLIR. Poslednjeg dana se polaže ispit, a oni koji polože dobijaju sertifikat termografera i mogu da rade usluge termovizije za treća lica - kaže nam Vladimir Babić.

On navodi da preko Klastera bespilotnih letjelica prate i Pravilnik o bespilotnim vazduhoplovima, gdje sarađuju blisko i sa Direktoratom za civilno vazduhoplovostvo (DCV).

- Svako ko želi da leti nekom značajnijom letjelicom, mora da ima dozvolu za pilota izdate pd Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Takođe, dozvola je potrebna i za letenje na određenim teritorijama, jer postoje i zone zabranjenog letenja. U kompaniji Damiba posljednjih 10 godina i više, pružamo usluge našim kamerama, kako na dronovima, tako i sa zemlje. Najčešće su to usluge u građevini i industriji, kada je riječ o nekim curenjima, provjeri instalacija, izolacija... Trudimo se da zaokružimo celokupnu priču iz oblasti termografije, sa svih mogućih aspekata - zaključuje Vladimir Babić za naš portal.

D. Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.