Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.06.2019.| 14:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na sajam ENERGA stiže 100 izlagača - Za konferencije prijavljeno 250 učesnika

Sa otvaranja prošle godine
Za učešće na sajmu ENERGA, koji će u Sarajevu trajati od 11. do 13. juna, je prijavljeno blizu 100 izlagača iz 12 zemalja, dok je za konferencijski program registrovano 250 učesnika, javljaju organizatori.

Radi se o jedinstvenom projektu u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već devetu godinu za redom, a drugu kako se održava u Sarajevu, tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša i kao takav kontinuirano privlači sve veći broj učesnika i posjetilaca.

Da se radi se o jedinstvenom konceptu, koji pokušava dati odgovore vezane za perspektivu energetskog sektora u BiH i regiji, ove godine su prepoznali i u Međunarodnoj agencija za obnovljivu energiju (IRENA), koji će Konferenciju ENERGA otvoriti temom "Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa".

Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, osim prezentacije Agencije IRENA, učesnicima će ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, aktulenoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrana Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, biogasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.

Na osnovu prošlogodišnjeg velikog interesovanja za poslovne susrete ENERGA B2B u okviru kojih je bilo registrovano više od 80 učesnika, koji su realizovali 100 zakazanih sastanaka, susreti će ove godine biti prošireni. Osim Sarajevske regionalne razvojne agencija SERDA i Evropske poduzetničke mreže u Bosni i Hercegovini (EEN), "b2b" susrete, koji imaju za cilj podržati naše kompanije u pronalasku internacionalnih partnera na sajmu, tokom sajamskih dana organiziraće i Trgovinski odjel Austrijske amabasade u Bosni i Hercegovini.

Ured trgovinskog savjetnika Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini organiziraće i manifestaciju pod nazivom Austria Showcase "Obnovljivi izvori energije i energetska efiksanost u Bosni i Hercegovini".

Novina u odnosu na prošla izdanja Energe je i najavljeno veće prisustvo studenata, mladih stručnjaka i startap kompanija, koji će kroz posebno osmišljen program, sesije i dizajnirani sajamski izložbeni prostor moći prezentovati svoje poslovne ideje i projekte.

Svečano otvaranje sajma je 11. juna u 11:00 sati, uz prisustvo velikog broja zvanica, predstavnika svih nivoa vlasti, institucija, međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Ulaz na sajam je besplatan, uz neophodnu registraciju na info pultu na ulazu u sajamski prostor, a više infroamcija o događaju se može pronaći na stranici na www.energa.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.