Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.06.2019.| 13:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počeo da radi novi žiro kliring sistem

(Foto: Northfoto/shutterstock.com)
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je od 3. juna počela sa produkcionim radom novog žiro kliring platnog sistema. Novi žiro kliring sistem je usklađen sa pravilima SEPA (Single Euro Payment Area), koji se koristi u EU, i sa standardom ISO 20022.

Ovo predstavlja značajan korak u modernizaciji platnih sistema CBBiH, te je ovim zamijenjen stari žiro kliring sistem koji je bez prekida funkcionisao osamnaest godina i pet mjeseci, prenosi NAP.

Poruke i formati koji se koriste u ovom platnom sistemu su u potpunosti usklađeni sa porukama i formatima koji se koriste u SEPA području, te je time napravljen iskorak i ostvaren preduslov da se platni sistemi CBBiH integrišu u platne sisteme u EU. Kroz ovaj unaprijeđeni platni sistem se vrši procesiranje kreditnih transfera, tj. međubankarskih transakcija vrijednosti do 10.000 KM.

Projekat dogradnje žiro kliringa je podrazumijevao više faza, gdje su komercijalne banke pokazale visok nivo odgovornosti i kompetencija, a što je na kraju rezultiralo time da početkom produkcionog rada svi učesnici budu spremni i sistem bude u potpunosti funkcionalan.

CBBiH će i u budućnosti nastaviti praćenje trendova te modernizacijom platnih sistema u Bosni i Hercegovini, a u cilju njihovog prilagođavanja evropskim standardima i integrisanja u evropske tokove.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.