NavMenu

Počela gradnja prve mini hidrocentrale u Istočnoj Ilidži - Investicija vrijedna 10 mil KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.06.2019. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: miamia/shutterstock.com)Ilustracija
Na teritoriji Krupačkih stijena u opštini Istočna Ilidža danas je obilježen početak izgradnje prve mini-hidrocentrale u ovoj opštini, na rijeci Željeznici.

Početak radova ozvaničili su načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, predstavnici izvođača – firme Radis iz Istočnog Sarajeva i preduzeća SAS iz Priboja, koje je finansijer ovog projekta.

Načelnik opštine Marinko Božović izjavio je da se radi o projektu dvije opštine, odnosno da je početak vodozahvata na susjednoj opštini Trnovo, a da je strojara predviđena na teritoriji opštine Istočna Ilidža, tačnije na lokalitetu Krupačke stijene, navedeno je na sajtu opštine Istočna Ilidža.

On je naglasio da je investitor obezbijedio sve dozvole za izgradnju kao i građevinsku dozvolu koju je izdalo ministarstvo.

Prema njegovim riječima, kada mini hidrocentrala bude stavljena u funkciju, u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine, ići će povrat od proizvedene električne zajednice lokalnoj zajednici.

Jedan od vlasnika firme SAS, koja je i investitor gradnje, Rade Gavrić, iskoristio je priliku da se zahvali lokalnoj zajednici koja je imala sluha i za njihove prethodne projektke.

- Investicija je vrijedna 10 miliona KM, u prvoj fazi sa 1 megavat, sa mogućnošću proširenja, a rok izgradnje je dvije godine - rekao je Gavrić.

Tehnički direktor firme Radis koja je izvođač radova, Nemanja Kostić, izjavio je da je trenutno teren u pripremi, i da će uspjeti završiti radove u predviđenom roku.

Ovo je prva mini hidrocentrala na teritoriji opštine Istočna Ilidža. Radi se o mini hidocentrali kapaciteta jedan megavat sa mogućnošću proširenja na dva megavata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.